Alakoski talar om klass

Två socialister vann i går. Hugo Chavez var den fjärde socialistiske presidenten att väljas på fem veckor i Latinamerika - den röda vågen bara fortsätter. Här hemma vann Susanna Alakoski Augustpriset för sin bok "Svinalängorna" om hur det är att vara finsk arbetarklass i hennes hemstad Ystad. Alakoskis kommentar till priset är talande:
Kanske är min bok en del av ett trendbrott efter 1980- och 1990-talet. Jag tror det finns en längtan i dag efter att diskutera samhälls- och klassfrågor. Det är väl en slags slump att flera böcker på det temat kommit på en gång den sista tiden, men det har ändå utlöst en diskussion, en debatt som jag tycker är väldigt välkommen, säger hon till DN och fortsätter:

- Vi måste kunna prata om samhället utifrån dess komplexitet och i det är klass - oavsett vilken utgångspunkt man har - ett existerande ämne. Det finns ju.
Susanna Alakoski var redaktör för Tala om klass som utkom tidigare i år. Boken är skriven av femton kvinnor som beskriver det svenska klassamhället och hur det präglat dem.
Det slående i berättelserna är vilken betydelse författarna ger till välfärdsstatens institutioner för deras möjligheter att påverka sin situation. Försäkringskassan och komvux får välförtjänta hyllningar, exempelvis.

Kommentarer

Anonym sa…
Självklart behövs det talas om klass även idag. Göran Greider har lyft fram begreppet tidigare i sin bok "Vem är rädd för litteraturen" där han bl.a. lyfter fram Ulf Lundell. Av någon anledning har Lundell aldrig accepterats som en arbetarförffattare. Debuten "Jack" passade inte in i rådande vänstermall som gällde på 70-talet. På 80 och 90 talet var han för framgångsRIK för att kunna ses som arbetarförffattare. Under 2000-talet anses det vara ointressant att diskutera MANLIGA arbetarförfattare. Kvar finns dock litteraturen och låttexterna att betrakta för den som är intresserad av "klass". Läs mer om konstnärskapet på www.pafrifot.net
Anonym sa…
Peter, är du socialist?
Alexandra, ja det är jag.
Anonym sa…
Vad är skillnaden på socialist och kommunist?
Anonym sa…
Oj, stor fråga. Ser fram mot Peters svar. ;-)
Det är inte helt lätt att svara på frågan eftersom svaret varierat genom tiderna till följd av den politiska utvecklingen. Den socialdemokratiska tolkningen av denna skillnad har dock under mycket lång tid varit att socialisten är demokrat medan kommunisten vill gripa makten genom revolution.

Några skulle nog invända att kommunism inte behöver vara odemokratisk då det finns åtskilliga kommunistpartier i världen som tvärtom slagit vakt om demokratin och kämpat för att utvidga den. De som försökt driva denna tolkning - däribland Lars Ohly innan hösten 2005 - har dock inte lyckats något vidare med detta.
Anonym sa…
Jag förstår det, t ex på 1800-talet när begreppet socialism först(?) kom till Sverige var budskapet i stort sett samma som kommunismens och de skulle göra revolution om nödvändigt, right?
1800-talets definitioner av orden var helt annorlunda. På den tiden innebar också konservatism att vara mot allmän rösträtt.

Populära inlägg i den här bloggen

De tio årstiderna - En diktsamling

Vi har så lite tid - och livet drar förbi

Jag blir (s) gruppledare i kulturnämnden