torsdag, november 16, 2006

Största partidistriktet lutar åt Jämtin?

Ekot meddelar nu att Carin Jämtin i morgon fredag träffar de ledande socialdemokratiska riksdags-, landstings- och kommunpolitikerna i Skåne. Som Ekot påpekar är det mycket ovanligt att ett borgarråd från Stockholm gör detta, och "de skånska politikerna vill höra mer av henne just för att se om hon kan vara en bra ny partiledare".

Det förvånar inte att det finns ett intresse för Jämtin i det största partidistriktet. Skånes partidistrikts vice ordförande, tidigare folkhälsoministern Morgan Johansson, gick tidigt ut till stöd för Carin Jämtin som partiledare. Jämtins stöd är också väldigt starkt runt omkring i rörelsen, och som jag tidigare redovisat har min partiförening bestämt sig för henne som vårt förstahandsval som ny partiordförande.

Carin Jämtin har varit en aktiv socialdemokratisk gräsrot under väldigt många år, har haft ledande poster inom SSU och Olof Palmes Internationella Centrum, har ministererfarenhet och har nu fått förtoendet att leda socialdemokraterna i det för utgången av nästa val så betydelsefulla Stockholm. Som kommentarerna på mina inlägg i partiledarfrågan visat finns en stark känsla bland många på basplanet av att Jämtin kan engagera och entusiasmera. Carin Jämtin lyckas slå an en sträng som påminner partifolket om Olof Palme och Anna Lindh - en odelbar solidaritet som är giltig för inrikes- såväl som utrikespolitiken. Nog ligger Carin Jämtin i vinnarbåset.

För övrigt kan man som vanligt ifrågasätta vilka Ekots "källor" är. Väldigt få utanför den grupp som var mest ansvarig för valförlusten skulle se Pär Nuder som en möjlig partiledare. Att hävda att Margot Wallström "direkt [skulle] få hela partiet bakom sig" om hon bestämde sig för att kandidera är också en grov missräkning. Wallström har varit borta från svensk inrikespolitik i nästan tio år och har hunnit skaffa sig ett Brysselperspektiv på politiken. Hon sitter inte i riksdagen vilket näst intill är ett krav om man ska kunna fungera som partiledare. Och inte minst skulle Wallströms återvändande omedelbart innebära att den europeiska socialdemokratin skulle släppa en av sina få platser i EU-kommissionen vilket skulle innebära en ytterligare högervridning av unionen. Så viktig är inte Wallström.

När det gäller Margot Wallströms framtid tror jag mycket mer på idén att nominera henne som förstanamn till EU-parlamentsvalet 2009. Där kan hon få möjlighet att arbeta med just det som hon brinner allra mest för - att öka folks engagemang i EU-frågorna. En lista med Wallström som förstanamn och Anna Hedh som andranamn skulle effektivt kunna sluta leden i den annars så splittrande EU-frågan och föra socialdemokratin till ett rekordval året före kraftmätningen 2010.

Jag tror också att Ekot underskattar Ulrica Messings ställning grovt. Hennes stöd i skogslänen är stort, och skogslänen har en mycket stark ställning på partikongresserna. Oavsett hur utgången blir av de kommande månadernas diskussioner i partiledarfrågan, så kommer Ulrica Messings ställning i partiet att vara mycket stark under de kommande åren.

5 kommentarer:

fredrik sa...

Ryktet säger att en handfull distrikt redan står bakom Ulrica Messing.

Johanna sa...

Gillar idén om EU-parlamentslistan!!

Marta Axner sa...

Ja, jag höll ärligt talat också på att sätta moprgonkaffet i halsen när jag hörde ekot imorse. Känns ganksa osannolikt (och lite verklighetsfrämmande) att Nuder skulle vara en het kandidat men inte Messing. Är inte heller så säker på att Wallström har så starkt stöd - även om jag också tror att det skulle vara svårt att gå emot henne om hon ställde upp.

Kerstin sa...

Hurra!
Jag skulle definitivt rösta på Carin Jämtin om jag vore organiserad. Men risken är väl att hon är fööör skärpt, i varje fall har hon gett det intrycket när jag hört och sett henne.

Nuder får aldrig min röst! Jag kommer aldrig att förlåta honom talet om "köttberget"!

Lars Eriksson sa...

Apropå "underskatta" (Ekot om Messing), så läste jag just Aftonbladets nätupplaga där tidningen kan "avslöja" att kampen om partiledarskapet står mellan Pär Nuder och Margot Wallström (och tydligen ingen annan).

Va? Vilken värld lever Aftonbladet i, måste jag fråga mig. Av det jag har sett av olika bloggar och diskussionsforum tycker jag mig se att Carin Jämtin har ett fantastiskt stort stöd. Har jag tittat på helt fel ställen, eller sitter Aftonbladet och ljuger ihop sina nyheter?

Nuder tror jag inte alls på. Han är man, han är "Perssons pojke", och han har alienerat en stor grupp väljare med sitt uttalande om "köttberget". Med honom som partiledare är jag inte ens så säker på att vi vinner nästa val.