lördag, november 11, 2006

Demonstration mot Israels massaker

Om en och en halv timme ska jag vara med och demonstrera mot Israels massaker i Beit Hanoun. Så lite last minute-reklam: Kom till Slottsbacken 12.30. Avmarsch 13.00. Jag håller tal vid ankomsten på Forumtorget.

Uppdatering: Här är det tal jag höll i det hällande kalla regnet. Det var gott om folk och vi skrek slagord hela vägen.

Alla folks frihet - hela världens fred!
Det finns inga andra ord att beskriva det med. Det som hände i Beit Hanoun i onsdags morse var en massaker. Ännu en i raden av israeliska massakrer på civila i syfte att skrämma den palestinska befolkningen till underkastelse.

Massakrerna på civilia palestinier går som en blodröd tråd genom hela historien om den israelisk-palestinska konflikten.

Deir Yassin 1948

Qibya 1953

Sabra och Shatila 1982

Qana 1996

Jenin 2002

Qana 2006

Och nu, Beit Hanoun 2006.

Israel säger nu att massakern i Beit Hanoun var ett ”misstag”. De sade samma sak i juni efter att de kallblodigt mördat sju palestinier som hade familjepicknick på en strand i Gaza.

Men försvarsministeriets utredningar väcker inte de döda till liv. De 18 personer som fick sätta livet till på grund av de israeliska raketerna är lika döda oavsett hur ångerfulla regeringens företrädare än ser ut i TV-rutan.

Vårt budskap till Israel i dag är – lämna krigets väg! Inse, en gång för alla, att ni aldrig kan tillintetgöra den palestinska motståndsviljan! Precis som irländare, vietnameser, irakier och alla andra folk som slagits och slåss för sitt folks självbestämmande mot en ockupationsmakt så kommer palestinierna inte att ge upp.

Det palestinska folkets kamp gäller det egna livet, den egna jorden och den egna friheten. Den som tror att Palestina kommer att ge upp förstår inte grunderna i den mänskliga naturen.

Den finns en väg till ett slut på denna till synes ändlösa konflikt. Den verkliga vägkartan för fred lades upp i Förenta Nationernas byggnad i New York för flera årtionen sedan, i resolutionerna 242 och 338.

- Tillbakadragande av Israels väpnade styrkor från de ockuperade områdena Gaza och Västbanken inklusive östra Jerusalem.
- En rättvis lösning av flyktingproblemet.

Det blir ingen hållbar fred utan rättvisa. Och det blir ingen rättvisa utan fred. Både det israeliska och det palestinska folket har rätt till självständighet inom internationellt erkända gränser.

För ett fritt och självständigt Palestina med Jerusalem som huvudstad!

I dagsläget är ingen säker och ingen är fri. Och det handlar inte bara om en liten landyta mellan havet och floden. Konflikten sprider sig.

Västmakternas ockupationspolitik i Palestina, Irak och Afghanistan skapar en grogrund för extremism som gör alla våra samhällen osäkra. När flygplatspersonalen nu tömmer vårt handbagage på schampoflaskor och deodoranter av rädsla för att vi ska kapa ett plan är det en tecken på en värld som går allt längre in på vansinnets väg. Vi har alla ett ansvar för att få ett slut på det här.

Ingenting kan någonsin legitimera attentat mot oskyldiga civila. De som genomför självmordsattentat är inga martyrer. De är sorgliga exempel på människor som tappat tron på ett liv i frihet och som förleds in i vansinnesdåd av religiösa extremister.

Men extremisterna skulle mista sitt stöd om Israel, USA och Storbritannien skulle byta bort sin krigiska imperiepolitik mot en politik för dialog och samförstånd. Om den västliga politiken skulle sluta skapa självmordsbombare på löpande band hade vi kunnat leva i en helt annan värld. En bättre värld.

Jag sitter själv i Uppsala kommunfullmäktige för socialdemokraterna, men jag är tvungen att säga att Sveriges Mellanösternpolitik också under den förra regeringen var alldeles för feg och anpasslig till stormakternas krav. I stället för att våga stå upp för en självständig linje, har vi följt EU-linjen att bojkotta den folkvalda regeringen i Palestina.

Vi kan tycka vad vi vill om Hamas. Men det palestinska folket valde en regering i det kanske mest demokratiska valet någonsin i Mellanöstern. Västmakternas val att inte respektera det valet är ett hyckleri av helt osannolika mått. Det har gett Israel spelrum att genomföra brutala angrepp på ockuperat territorium utan att omvärlden reagerat med den kraft som krävts.

Israels tillfångatagande av palestiniernas folkvalda representanter är ett helt oförsvarbart angrepp mot demokratin. Den så kallade säkerhetsbarriär som byggs långt bakom den gröna linje som skiljer Israel och Västbanken åt är, som Carin Jämtin förmulerade det, ”den jävla Muren”.

Frisläpp Palestinas folkvalda regering!

Riv Muren!

Vi står här på Forumtorget i dag för att visa vår avsky mot Israels massaker i Beit Hanoun. Vårt budskap till de israeliska makthavarna är att vi aldrig kommer att ge upp. Det finns inga andra alternativ än en rättvis fred i enlighet med Förenta Nationernas resolutioner.

Alla folks frihet, hela världens fred!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det hölls många bra tal på Forumtorget i dag men ditt kom nog först.

Det är särskilt rörande att höra en socialdemokrat hålla ett så solklart tal 2006

Peter Gustavsson sa...

Tackar!