måndag, november 13, 2006

Sandinism i tjugoförsta århundradet?

Framgången för sandinisternas kandidat Daniel Ortega i presidentvalet i Nicaragua har förbigåtts med närmast total tystnad. Inte ens Ali Esbati har skrivit om det.

Men lite intressant finns det att läsa. Magnus Linton ger oss inblickar i den latinamerikanska vänsterns debatt om Ortega. Tony Johansson påminner oss om vår nutidshistoria. Och Brobygubben undrar om Bush får tvätta byk nu.

Abortbeslutet i Nicaragua var väl inte så fräscht precis, men vad händer nu? Blir Nicaragua ytterligare ett av länderna på USA:s bakgård som väljer sin egen väg?

6 kommentarer:

fredrik sa...

Ortega verkar få mycket kritik av vänsterfalangen inom Sandinisterna. Och som sagt abortförbudet känns ganska olustigt (och är nog den främsta anledningen till att jag inte har velat uppmärksamma valsegern). Men förhoppningsvis kan Nicaragua spela en liten roll i ett latinamerikanskt block som strävar efter mer självbestämmande gentemot USA.

fredrik sa...

Förresten är Raul Zebichis artikel "The Crisis and Re-birth of Sandinismo" som Magnus Linton tipsar om riktigt intressant (och den målar upp en riktigt otrevlig bild av Daniel Ortega och det som är kvar av FSLN).

http://americas.irc-online.org/am/3511

Peter Gustavsson sa...

Det var en intressant artikel, absolut. Mycket känns olustigt med Ortega. Men jag är denna bild verkligen den enda bilden? Några har ju ändå röstat på killen?

Vill veta mer.

fredrik sa...

Å andra sidan var det folk som röstade på George W Bush. En hel del obehagliga personer har trots allt röstats fram i allmänna val. Och om de reela valet stod mellan Ortega och Contrashögern så är det kanske inte så konstigt att han fick stöd. Och jag har ingen aning om hur högt valdeltagandet var. Hade jag varit nicaraguan hade jag nog lagt min röst på det "renoverade" sandinistpartiet MRS.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sandinista_Renovation_Movement

Marta Axner sa...

p1:s Konflikt handlade om latinamerikas politiska utveckling och även Ortega i lördags: http://sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?programID=1300. Jag har inte hört programmet själv men på hemsidan verkar det intressant. Ligger kvar i 30 dagar och finns i podversion. Även förra veckans (5/11) Godmorgon världen tog upp Ortega: http://sr.se/cgi-bin/p1/program/arkiv.asp?ProgramID=438&formatID=116&Max=2006-11-12&Min=2005-09-11&PeriodStart=2006-11-13&Period=3&Artikel=1017434.
P1 går alltid att lita på :-)

Peter Gustavsson sa...

Tack för tipsen! P1 kan man lita på som sagt.