lördag, november 10, 2007

Skolpolitik bortom kepsar och mobiltelefoner

Nu är jag på plats på Münchenbryggeriet där förtroenderådet äger rum. Jag träffade en gammal bekanting från Kronoberg på vägen hit, och vi enades om att vi hade haft svårigheter med att läsa igenom förslaget till skolplattform för socialdemokraterna, och att det är bra!

Politiska texter brukar normalt sett vara floskeltunga saker med mycket dödkött som man bara skummar igenom utan att missa något viktigt. Men skolplattformen är något annat - 21 fullspäckade sidor som radar upp förslag efter förslag om hur svensk skola ska bli bättre. Det är en åtgärdsintensiv plattform - det handlar inte om kepsar och mobiltelefoner utan om konkreta insatser för att förändra skolan.

Jag tycker förslaget som helhet är mycket bra. Det finns enskilda punkter man kan prata om länge och väl, och den saknar vissa perspektiv som hade gjort helheten bättre, men det är en bra utgångspunkt för en ny svensk skoldebatt. "Vår skola för mer kunskap och lärande står i tydlig kontrast till en sorteringsskola" som det står i inledningen till plattformen.

Inga kommentarer: