onsdag, november 14, 2007

Danmark: Utan facket ingen vänsterregering

De danska väljarna förkastade den politiker svenska medier under en tid satte sitt hopp för att befria Danmark från den mörkbruna flykting- och assimileringspolitiken - Naser Khaders högerparti Ny Alliance som floppade fullständigt i valet.

Men socialdemokraterna floppade också i valet. De gjorde sitt sämsta val på 100 år. Den nya partiledaren Helle Thorning-Schmidt har inte lyckats lyfta partiet, tvärtom. Även om siffrorna i valet är bättre än opinionsmätningarna under 2006 är det helt klart att socialdemokratin måste göra mer för att återfå danskarnas förtroende.

I Danmark är valdeltagandet mycket högt - 87 procent - men stora delar av arbetarklassen röstar på högerextrema Dansk Folkeparti eller på högerpartiet Venstre. En viktig del av orsaken till detta är att LO vänt partiet ryggen efter många års högervridning. I stället för att göra som i Norge och mobilisera underifrån för att förändra partiets inriktning har man valt att tacka för sig och strunta i politiken. Usel strategi.

Socialistisk Folkeparti har däremot lyckas mobilisera vänsterväljare. Men utan ett folkrörelsepräglat socialdemokratiskt parti i tät samverkan med fackföreningsrörelsen har SF:s valframgång inte räckt för att befria Danmark från sin nuvarande blå-bruna kurs.

Jag undrar om inte dansk socialdemokrati just nu befinner sig i samma situation som den svenska gjorde 1998 och den norska gjorde 2001. Man har gått på en rejäl stjärnsmäll och partiet till vänster har fördubblat sitt väljarstöd. Detta tvingar fram en omprövning. Varför har man mist folkets förtroende, varför lyckas vänsterpartierna med det man inte lyckas med själv? Då kommer de klassiska lärdomarna till heders igen, efter ett antal år ute i den postmoderna/blairistiska vildmarken - ett socialdemokratiskt parti måste kunna mobilisera arbetarväljarna och det kräver en tät facklig-politisk samverkan. Så kanske kan denna valförlust vara ett första steg i ett återuppbyggande av den danska arbetarrörelsen, vem vet?

Olle Svenning, Nisha Besara och Ali Esbati har skrivit om det danska valet på ett förtjänstfullt sätt.

6 kommentarer:

Havsglimten sa...

Det har vi och vänta här i landet också om inte S lägger om sin politik ...slutar köra med högervindar.

Daniel sa...

Ja, du har som vanligt gjort en klok analys. Men jag håller inte med dig om att danska (s) befinner sig där vi var 1998.

1998 hade vänstern fortfarande det politiska tolkningsföreträdet i Sverige. Så är inte längre fallet i Danmark. Det gick förlorat 2001, när de borgerliga tog över regeringsmakten. Redan under den (2001-05) mandatperioden bröts banden med LO och partiet accepterade högerregeringens agenda: skattestopp och Europas mest inhumana flyktingpolitik. Mogen Lykketoft, dåvarande (s)-ledare, erkände att ett val mellan honom och Fogh-Rasumussen (venstre) var som att välja mellan en Tuborg och en Carlsberg. (Jag vet att man kan ha många och långa synpunkter på ölsmaker, men poängen med detta är: öl som öl.) Det resulterade i ett ännu sämre valresultat - 2005 års resultat var partiets dittills sämsta, över (under-)träffat endast i årets val. Då var det radikale venstre väljarna strömmade till; nu är det SF. Gemensamt för 2005 och 2007 är att väljarna valde det parti som tydligast och mest ideologiskt tog avstånd från högerregeringen.

Men det är bara socialdemokraterna som har möjlighet att på allvar utmana borgerligheten. Därför känns det oerhört trist att Helle Thorning Schmith och partiet inte har avvikit från mittenkursen. Slutpoängen är alltså att danska (s) redan en gång tidigare misslyckats, men tyvärr inte lärt sig av detta.

Skillnaden mellan Norge och Danmark illustreras kanske bäst genom att i Norge regerar arbeiderpartiet efter att Jens Stoltenberg ångrat sig efter katastrofvalet 2001 och istället styrt kurs mot vänster och skapat en egen politik grundad på egna idéer.

Chris Henriksen sa...

Det er glædeligt at vi i Danmark ikke lider under den censur, som hersker i Sverrig.

En dag vil også de svenske vælgere fravælge de meningsdannere, som har lagt låg på alt, som bare lugtede af kritik, hvad angår indvandring.

Den ubearbejdede nazistiske fortid i Sverrig er ved at indhente jer.

I har en af Europas største organiserede nazistiske grupperinger.

Den totalitære tankegang med et næsten enerådende Socialdemokrati igennem årtier, har bidraget til at gøre Sverrig til en af de sidste Sovjetrepublikker på linje med Hviderusland.

Jeres illusion om at Sverrig var neutral under Anden Verdenskrig og Den kolde Krig er krakeleret for længst. Sverigesdemokraterne eller et tilsvarende parti kommer til magten i løbet af de næste 10 år.

"I har sået vind og I skal høste storm." Wait and see..

Anker sa...

Hr. Peter Gustavsen –

 ”I Danmark är valdeltagandet mycket högt - 87 procent - men stora delar av arbetarklassen röstar på högerextrema Dansk Folkeparti eller på högerpartiet”, er vist din konklusion.

Jeg forstår, at store dele af dansk arbejderklassen er ” högerextrema, mörkbruna” (SA-stormtropper), set fra østsiden af Øresund.

Utroligt at en historiker og politiker: 1) ikke sætter sig ordentligt ind i danske forhold, før han offentligt kommenterer på dem og ikke mindst: 2) det er utroligt at en historiker og politiker på denne måde dæmoniserer den halvdel af den danske befolkning, der står bag Fogh Rasmussens regering samt ikke mindst dæmoniserer dansk socialdemokrati, der er helt enige i det meste af udlændingepolitikken (bortset fra nogle små nuancer), hvilket igen klart blev bekræftet under valgkampen.

Jeg går selvfølgelig ud fra, at en debattør og historiker kender denne kendsgerning. Derfor må din postering, set med mine øjne, alene tjene propagandaformål.

Helle Thorning-Schmidt – og dem der stemte på dansk socialdemokrati må altså også regnes til den ” högerextrema och mörkbruna SA-sturmabteilung, som den ærede PETER GUSTAVSSON så elegant skriver.

I Danmark har vi hver dag en levende og aldeles fri demokratisk debat i vore aviser. F.eks. har en avis som Jyllandsposten 3 sider afsat til læserbreve og fri debat.

Den frie debat tør eliten i Sverige vist ikke slippe løs i dagbladene.

Eliten kunne måske vågne af søvnen, hvis man lyttede til svenska-folkets røst i de stærkt kriminalitetshærgede områder i Malmø og Göteborg, hvor voldtægter er dagens orden og væbnede bander sætter dagsordenen med maskinpistolskyderi.

I øvrigt har Fogh Rasmussen regeringerne fået betalt vores statsgæld – påført os af socialdemokratiske regeringer. Vi har den laveste arbejdsløshed i mands minde og regeringen ved at få styr på det indvandringskaos som Nyrups socialdemokratiske regering efterlod sig.

Et kaos der medførte at gode socialdemokratiske borgmestre, (mörkbruna) i din optik, var fortvivlede over problemerne skabt af tilstrømningen via familiesammenføringer af ikke uddannede muslimer fra landdistrikterne i Pakistan og Tyrkiet, f.eks.

Lad mig til sidst bemærke, at jeg aldrig offentligt kunne finde på at kalde Sverige for et af eliten gennemkontrolleret socialistisk samfund.

Perfiditeten overlader jeg til den højtærede hr. Gustavsen, der er så frimodig at kalde de 75 % af danskerne, der står bag indvandringspolitikken for mørkebrune (SA-folk).

En udpræget uforskammethed – hr. historiker, mod et land der har været besat af nazisterne i 5 år, og hvor der endnu lever mennesker som var heldige at komme levende hjem fra koncentrationslejre i Tyskland.

M.v.h.

Anker Damsgaard

Enn Kokk sa...

Jag har i en artikel på min blogg, http;//enn.kokk.se/?p=1283, också en smula kommenterat det danska valet men framför allt gjort en koppling mellan Anders Fogh Rasmussens förslag om ny folkomröstning om de danska EU-undantagen och den nya debatt om Sveriges nej till euron det har skapat här.

Anonym sa...

有什么 有什么网址 有什么新闻 有什么博客 有什么论文 有什么图片 有什么音乐 有什么搜商 有什么帖客 天气预报 有什么