Jag i kommunfullmäktige?

Nu har Uppsala arbetarekommun haft sitt provval för att utse kandidater inför nästa års val. Systemet är faktiskt riktigt bra - alla medlemmar får utsänt en katalog med alla kandidater och så får man markera för fem personer till riksdagen, tio till landstinget och femton till riksdagen. De enda avsteg som tillåts från den turordning som medlemmarnas röster ger är att listorna ska vara varvade och att andelen invandrare ska motsvara andelen i befolkningen i stort.

I toppen på kommunfullmäktigelistan hamnade nuvarande finanskommunalrådet Lena Hartwig, och tvåa var nuvarande gatu- och trafiknämndens ordförande Hilde Klasson med en bakgrund som kommunalare och tidigare ordförande för LO-distriktet. Det ska bli spännande att vilka följderna blir av Hildes topplacering i provvalet.

Drygt 600 medlemmar tog sin chans att påverka listan, och av dem lade 127 sin röst på mig som en av "sina" kandidater till kommunfullmäktige. Jag tycker det känns jättebra att så många gett mig sitt förtroende, särskilt som jag varit mycket på resande fot de senaste åren och för närvarande inte har ett enda kommunalpolitiskt uppdrag. De som kom före mig i provvalet sitter nästan alla i fullmäktige redan och gör de inte det har de åtminstone ett tungt nämnduppdrag. Jag hamnar på en ganska säker ersättarplats om inte socialdemokraterna gör ett riktigt katastrofval.

Vad som också känns roligt är att flera andra unga och bra namn också ser ut att komma in på ersättarplatser i kommunfullmäktige - bland annat Anna Ardin, Marta Axner, Caroline Andersson och Patrik Kjellin (när skaffar ni bloggar, Caroline och Patrik?). Det är bra tillskott till en ofta ganska torr och seg Uppsalapolitik.

Provvalets utgång kan också innebära att Lisa Pelling hamnar på valbar plats till riksdagen. Det är dock en mer oklar historia eftersom det hela bestäms av en valberedning där kandidaterna från hela länet ska vägas samman. Men om man vill satsa på att föryngra riksdagsgruppen med ett framtidsnamn inte minst i den internationella politiken ska man göra som man gjorde 1994 när Tomas Östros plockades upp på valbar plats.

Nu stundar en hård valrörelse. Med dagens opinionssiffror är Uppsala borgerligt så det stänker om det och den rödgröna majoriteten kastas ut i opposition. Men det får vi ändra på. Blir jag invald ska jag göra mitt bästa för att göra vad jag skrev i kandidatkatalogen: Stärka socialdemokraternas ställning i Uppsala som ett parti med visioner om jämlikhet och solidaritet, samt vara en röst för unga uppsalabor.

Kommentarer

bigdavid sa…
Fan va kul Peter! Hoppas du kommer in!
fredrik sa…
Finns resultatet av medlemsomröstningen att läsa någonstans?
Tack, David!

Fredrik - nej, resultatet ligger inte ute nånstans än. Gissar att du bör hålla koll på www.uppsala.sap.se under början av nästa vecka.
Igor Videla sa…
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Igor Videla sa…
Tjena Peter!

En hälsning från Södertälje :)
Hej Igor!

Kul att du börjat blogga, jag ser till att länka till dig. Kämpa på!

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag