Har vänsterpartiet skaffat en pressekreterare?

Häromdagen konstaterade jag att Lars Ohly äntligen börjat fatta problemet med att beskriva sig själv som kommunist - bättre sent än aldrig. Men nu har vänsterpartiet börjat göra lite väl mycket saker rätt på kort tid för att det ska vara en slump. Lars Ohly har gått ur Svensk-kubanska föreningen som en konsekvens av att han kräver demokrati och mänskliga rättigheter på Kuba. Samtidigt presenterar vänsterpartiet ett radikalt valmanifest med krav på 200 000 nya offentliga jobb, sex timmars arbetsdag, återregleringar och mer gemensamt ägande. Programförslaget återfinns här.

Helhetsintrycket är att det verkar som att vänsterpartiets ledning slutligen fattat. Det finns en stark opinion för en radikal politik i Sverige, men väldigt få har något till övers för mossig sovjetnostalgi. Om vänsterpartiet ska vara en stark politisk kraft i Sverige måste det bli mindre frasradikalt och mer radikalt i verkligheten.

Är det någon som vet varför vänsterpartiet plötsligt fattat? Har vänsterpartiet skaffat en pressekreterare?

Kommentarer

Juste. Verkar vettigt.
Anonym sa…
Vart ska jag skicka ansökningshandlingarna ;-)
Ali Esbati sa…
Liten rättelse bara. Förslag till valplattform (som i och för sig också är bra) är antagen av partistyrelsen tidigare och ska motionsbehandlas och antas på partikongressen i januari. Det finns här

Det som du länkar till är ett policy-dokument som en arbetsgrupp i partistyrelsen tagit fram (jag har varit knuten till gruppen). Det ska förhoppningsvis diskuteras vitt och brett i och utanför partiet. Det har länge varit dags för en ordentlig ekonomisk-politisk debatt från en vänsterutgångspunkt, istället för att bara svara på frågor som borgerligheten ställer.
Anonym sa…
Tack Ali!
En utmärkt sammanfattning av vad som skulle behövas för att få liv i en politisk debatt som suttit fast i skyttegravar och bortbluddrad retorik alldeles för länge... Ett visionärt tänkande från vänsterhåll! Friska initiativ att ta ställning till där idéer kopplas till ord och korresponderande handling.
Anonym sa…
(V)s valmanifest bekräftar det vi redan visste: verklighetsförankringen är obefintlig inom vänstern. Om det - rent hypotetiskt - kunde genomföras skulle svensk ekonomi gå utför i rekordfart och sedan skulle Ohly stå med skägget i brevlådan och antagligen dra till med hycklande förmaningar om att folk inte är tillräckligt solidariska för en fungerande vänsterpolitik. Ja tjena. Det värsta är att socialdemokraterna är illa tvugna att samarbeta med kommunisterna. I slutändan blir det kanske tungan på vågen - till alliansens fördel - i valet nästa år.
Josefine sa…
Och idag hade Vänsterpartiet i Stockholm annonserat inne i tunnelbanan. Det är så pass dyrt att man börjar ana att de är ganska angelägna om att äntligen få ut något slags politiskt budskap efter allt detta trassel.
Ali: Ber om ursäkt att jag blandade ihop dokumenten. Jag hittade ekonomiska policydokumentet överst på v-hemsidan och utgick från att det var det som det pratades om. Håller med Simon om att det är oerhört intressant, ska se till att läsa det ingående närmaste dagarna.

Josefine: Vad står det på t-banereklamen?
Josefine sa…
Det står typ..
Ta från de rika... ( i rubriken) och i texten står det bland annat att man flyttat pengar från privata vårdinrättningar i Danderyd och gett till vård i Rinkeby. Bland annat.
Några olika punkter med innebörden.. Heja Robin Hood!
håller i princip med, men tycker inte att pressekreterare ska bestämma vad partiledaren kallar sig. tyckte dock att ohly var riktigt bra i senaste partiledardebatten i riksdagen.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag