onsdag, juni 20, 2007

Förnyelse i EU-politiken

Det var ord och inga visor från Morgan Johansson i gårdagens riksdagsdebatt inför förhandlingarna om ny grundlag för EU:
Folket har inte valt de där slängkapporna i EG-domstolen. De är oavsättliga. De deltar inte i något offentligt samtal, de fattar beslut och sedan är det locket på. Makten har talat [...] Vi har varit naiva när det gäller EG-domstolens roll. I praktiken har bestämmanderätten över centrala delar av svensk alkoholpolitik överlåtits till EG-domstolen. [...] Har man rätt att vidta fackliga stridsåtgärder för att hävda svenska kollektivavtal? Alltså den ordning som växte fram under 20- och 30-talen med arbetsdomstol och Saltsjöbadsavtal och som nu några jurister i Bryssel ska sitta och döma över. Det är egentligen inte klokt när man tänker på det. [...] Då ska de här juristerna sitta och bestämma över vilka tidningar som ska få leva och vilka som ska få dö. Inte undra på att Bonniers redan börjar lobba. Vad kommer härnäst? Bostadspolitiken? Eller någon av våra grundlagar?

Jag har hört många socialdemokrater säga liknande saker i slutna sällskap. Men när det sedan ska till att hålla tal i kammaren har de vackra fraserna tagit över. Men lyssna på hur Morgan Johansson beskriver EG-domstolen:
Om du tar EU-kommissionen i hand så får man räkna fingrarna efteråt för att veta om de verkligen är kvar. För har de tagit ett lillfinger tar de hela handen, sedan tar de hela armbågen och sedan klättrar de upp över axlarna också.

Med Morgan Johanssons anförande i går håller socialdemokratins attityd i EU-politiken på att förändras på allvar. För Morgan Johansson är inte någon marginell figur - han är tidigare minister och har en stark ställning i det största partidistriktet, i partistyrelsen såväl som i riksdagsgruppen.

5 kommentarer:

Lisa sa...

Är det den gamla skånevänstern som uppmärksammar det? :)http://markusblomberg.blogspot.com/2007/06/socialdemokraterna-och-eu.html

John Johansson sa...

Hej,

Det är väl i och för sig ingen nyhet att han är EU-motståndare? Har han någonsin varit något annat?

Jag kommenterar din och Hedhs artikel på min blogg!

http://politikern.wordpress.com/2007/06/25/lat-den-socialdemokratiska-eu-debatten-vaxa-och-frodas/

Peter Gustavsson sa...

Morgan Johansson är ingen EU-motståndare alls. Han var aktiv på ja-sidan i folkomröstningen 1994.

Ska kolla på din blogg.

John Johansson sa...

Ok! Då skyller jag det på ungdomlig okunskap och ber om ursäkt för det :)

Peter Gustavsson sa...

Lugnt. Men tänk gärna igenom hur du använder etiketterna som sagt.