söndag, april 22, 2007

Go Ségo!

För första gången på tolv år kommer fransmännen att kunna rösta på en vänsterkandidat i slutomgången av presidentvalet. Det är konsekvensen av dagens val, som fick rekordhögt deltagande inte minst på grund av att rasisten Le Pen lyckades gå vidare till andra omgången i valet för fem år sedan vilket tvingade vänsterväljarna att mot sin vilja rösta på högermannen Chirac för att hålla högerextremismen borta.

Det franska socialistpartiet har genomgått en ökenvandring sedan man 1983 övergav den progressiva vänsterpolitik som förde Francois Mitterrand till presidentposten två år tidigare. Omorienteringen mot en nyliberalt präglad ekonomisk politik leddes av dåvarande finansministern Jacques Delors och ledde till massarbetslöshet och stor social utslagning.

Denna omorientering var en konsekvens av att man knutit francen till d-marken genom det ERM-samarbete som var förstadiet till dagens EMU. Västtyskland ägnade sig åt hårdhärt inflationsbekämpning utan att bry sig om jobben, och skulle Frankrike ha sin valuta knuten till d-marken var man tvungen att göra detsamma. Jag skrev om det här i min C-uppsats som du kan hitta här.

Under mer än tjugo års tid har Frankrike lidit av de ekonomiska, sociala och politiska konsekvenserna av detta. Då skillnaderna mellan högerns och vänsterns ekonomiska politik utraderats, har socialistpartiet försvagats medan högerextrema Front National kunnat tälja guld med pennkniv. Denna brutala EU-anpassning spelade också en viktig roll för fransmännens knappa ja till Maastrichtfördraget 1992 (51% ja, 49% nej, den del av Frankrike som ligger i Europa hade en nejmajoritet) och deras nej till EU-konstitutionen i folkomröstningen 2005.

Nu finns det en chans för socialistpartiet att ta tillbaka förlorad mark. Visserligen tycks Ségolène Royal ha fått färre röster än tokhögermannen Nicolas Sarkozy i första omgången, men än kan allt hända. Royal lär utan problem kunna vinna de väljare som röstade på de fyra andra vänsterpartiernas kandidater samt på de gröna kandidat och globaliseringsrörelsens kandidat José Bové. Sarkozy lär kunna vinna huvuddelen av de väljare som röstade på rasisten Le Pen och på högermannen de Villiers, medan det stora slaget lär stå om de väljare som röstade på "mittenkandidaten" Bayrou i första omgången.

Royals kampanj handlar mycket om arbete och välfärd - klassiska socialdemokratiska frågor. Det bådar gott för kampen om att vinna väljarna i den andra och avgörande omgången.

2 kommentarer:

Guldfisken sa...

Det är bara att hålla tummarna nu inför den andra omgången. Kolla in min blogg för en skön låt med samplade uttalanden av monsieur Sarko..

Mikael Åhman sa...

Fördel Royal, är min analys. Extremvänstern är mer diciplinerad är extremhögern. Men det blir jämnt, och särskilt säker på vänsterseger är jag inte...