måndag, april 23, 2007

Exit Leijonborg - vad händer med regeringen?

En dag som denna finns det skäl att begrunda vad Fredrik Reinfeldt och Magnus G Graner skrev om folkpartiet i sin bok Nostalgitrippen 1995. De menade att Bengt Westerberg bar ett mycket tungt ansvar för Bildtregeringens fall genom att han höll emot långtgående förändringar i trygghetssystemen. Alla riktiga reformer förhindrades av Westerberg, menade Reinfeldt och Graner.

Leijonborgs avgång kan få långtgående konsekvenser för den borgerliga alliansen. Medan Mauderaterna kopplat ett starkt grepp om centern och kristdemokraterna trivs ganska bra i högerfamiljen har folkpartiet aldrig riktigt känt sig hemma med sänkta ersättningsnivåer och vårdnadsbidrag. Det rimmar illa med vad folkpartiets gräsrötter faktiskt tycker. När nu arkitekterna bakom folkpartiets högervridning är borta öppnas ett utrymme för socialliberalismens återkomst som knappast är gynnsam för den borgerliga sammanhållningen.

Osvuret är bäst, men vore jag politisk journalist skulle jag hålla ögonen vidöppna för de interna processerna inom folkpartiet nu.

2 kommentarer:

TOMMY RYDFELDT sa...

Jag är överväldig över ickefolkpartisters oro för folkpartiet, dess politik och vem som skall leda partiet. Och det finns någon Bengt Westerberg nostalgi. Samma Bengt Westerberg som Sten Andersson på fullt allvar påstod hade felprogrammerad hjärna.

Och vad andra än folkpartiets medlemmar och sympatisörer tycker är ointressant. Inte fudnerar du på att rösta på folkpartiet? Eller?

Jag tror många till vänster är livräddda för Jan Björklund. Hans skolpolitik har stöd av över 80% av svenskarna enligt en GP undersökning.Han är kunnig och en bra debattör.

Ägna er istället åt de problem Toblerone Mona måste reda upp. Har överhuvudtaget (s) något skolpolitik? Pär Nuder och Carin Jämtin tycker ju inte det.

Peter Gustavsson sa...

Fredrik Reinfeldt har definitivt ingen Bengt Westerberg-nostalgi. Läs "Nostalgitrippen" - intressant läsning för dig som gammal folkpartist tror jag.