onsdag, mars 26, 2008

Våld mot kvinnor är våld mot kvinnor är våld mot kvinnor

"Jag är svensk tills jag gör något fel" sade Gülay Yüksel till mig i förra veckan. "Precis som Ludmila var svensk tills det avslöjats att hon dopat sig".

Gülay var en av de som ordnade demonstrationen mot mäns våld mot kvinnor i samband med Tubay Mavis begravning. Gülay och andra har gång på gång försökt få folk att förstå en grundläggande fråga: Tubay Mavi var inte en isolerad, beslöjad och nedtryckt människa som inte kunde språket. Hon var uppvuxen och utbildad i Sverige, hon levde sitt liv i det svenska samhället. Hon blev slagen och slutligen dödad av sin make - precis som alltför många andra kvinnor i Sverige. Visst var både Tubay och hennes make kurder, men det våld Tubay utsattes för är ett våld som drabbar kvinnor överallt i världen och som drabbar tiotusentals svenska kvinnor varje år.

Som Gülay skriver i en kommentar på sitt mycket läsvärda blogginlägg i frågan:
Oavsett hennes makes bakgrund, så slog han inte henne av hedersrelaterade skäl, han slog henne för att han är en misshandlare och har alltid varit en misshandlare, han har misshandlat många före henne, han är en typisk svag kille som måste ha kontoll och makt för att känna sig någorlunda "mäktig".
Han kunde lika gärna vara svensk, ingen skillnad.
Läs Gülays blogg, det finns mycket där att läsa och fundera över. Som hur det kommer sig att när en vit kvinna mördas av sin make är det mäns våld mot kvinnor, medan det tolkas som hedersmord så fort kvinnans namn och/eller utseende skvallrar om en härkomst från Mellanöstern.

Det finns många attityder och många föreställningar som behöver utmanas om vi ska kunna leva tillsammans och förstå varandra i det här samhället. Låt oss börja utmana oss själva.

2 kommentarer:

Edvin, SAP och SSU i Malmö sa...

Bra skrivet kamrat. Fortsätt såhär. De viktiga och obehagliga insikterna för oss män kommer då vi måste inse att det inte är någon väsensskillnad mellan den dominans vi utsätter kvinnor för dagligen och det våld som dödade Tubay.
Däremot är den dominans vi använder oss av på en annan del av den stora gråskalan.
Det är viktigt att jämföra de båda men de ska inte likställas.
Att ha både persektiven - gråskalan och att jämföra istället för att likställa - är viktigt.

All manlig dominans ska betraktas som de brott mot solidariteten inom arbetarklassen som de är.

KurdishFlower sa...

Tack för att du tog upp detta i din blogg.

Hoppas att vi syns snart igen!

Mvh
G