måndag, januari 15, 2007

SVT ljuger om nästa s-ledare

Idag nådde den farsartade processen för att utse nästa partiledare ett nytt lågvattenmärke. SVT meddelade i sina sändningar under kvällen att "kongressombud från 13 partidistrikt skulle rösta för Sahlin" vilket enligt reportern innebär att hon har en majoritet av kongressen bakom sig.

Det finns bara ett problem. Valet av kongressombud började först i dag, och avslutas den 28 januari. Det är alltså inte ett enda ombud valt än så länge.

Jag tillhör ett av de partidistrikt som enligt SVT skulle rösta för Mona Sahlin. Men när s-föreningarna nominerat här i Uppsala län har de i första hand föreslagit Margot Wallström och Carin Jämtin. Sedan tog partiets toppar över processen och medlemsinflytandet var som bortblåst.

Tiden har för länge sedan runnit ut för den gamla metoden att utse partiledare inom socialdemokratin. Det kanske funkade att ha interna processer där allt hölls inom valberedningen när partiet inte läckte som ett såll till media. Det kanske gick att säga att "man kommer när partiet kallar" när de män som blev kallade hade kvinnor därhemma som skötte markservicen.

Danskarna utsåg sin senaste partiledare genom medlemsomröstning. Detsamma gör fransmän och britter. Då får de som vill bli partiledare deklarera att de kandiderar, och de för en kampanj där medlemmarna får väga för- och nackdelar. Medlemmarna får det avgörande beslutet.

SVT har utsett socialdemokraternas nästa partiledare innan den första medlemmen hunnit lägga sin röst i ombudsvalet. Inte en bra början på återuppbyggandet av socialdemokraterna som en folkrörelse.

5 kommentarer:

Per sa...

Men vad bitter du är. Läs Dn idag, en majoritet av såsseväljarna vill ha Sahlin, så ge dig nu. Om såssarna går flera steg åt vänster, precis som du vill, kommer ni aldrig få tillbaka makten. Det är mittenväljarna ni behöver komma åt och där kan nog Sahlin ha en ganska bra chans. Men sluta vara så bitter.

Peter Gustavsson sa...

Hej Per!

Jag är vid gott mod, men mycket bestämd över att vi måste utforma en ny process som kan se till medlemmarna får en verklig makt över framtida partiledarval. Jag är också oroad över att partiet håller på att välja en partiledare som är kontroversiell i stora väljargrupper.

Var i DN stod det att en majoritet av s-väljarna vill ha Sahlin? Det enda jag kunde läsa är att ett antal distriktsstyrelser stödjer henne vilket är en helt annan sak.

Anonym sa...

Peter, se länken:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?

d=1042&a=606363&previousRenderType=6

Peter Gustavsson sa...

Ah! Jag läste DN i morse utan att det stod där - det är ett TT-klipp som lagts upp på dn.se nu på morgonen. Uppenbarligen är det en Sifo-undersökning på uppdrag av Aftonbladet, men jag hittade inte undersökningen på aftonbladet.se heller. Nån kan väl hojta till när den dyker upp.

Min tolkning utan att ha sett frågorna eller hur undersökningen gjordes är att unga kvinnor är glada att det blir en kvinnlig partiledare. Det gör de rätt i. Men som också framgår av TT-klippet anser nästan hälften av männen mellan 30 och 49 att hon vore ganska eller mycket dålig som partiledare. Min magkänsla är att Wallström, Jämtin, Messing och Wedin inte skulle ha haft så många motståndare.

Mats sa...

Din tolkning av dagens SIFO-mätning är alltså att "unga kvinnor är glada att det blir en kvinnlig partiledare". Kan inte det faktum att de, liksom 2/3 av alla s-väljare, svarar att de tror att Mona S blir en bra partiledare också vara att de faktiskt tycker så?