Kaffe och rosor

I dag akte vi pa studiebesok till ett kaffekooperativ i narheten av Thika, nordost om Nairobi. Scenen var narmast filmisk nar vi klev ut ur minibussen och mottes av en grupp man (nej, jamstalldhetsarbetet har inte kommit sarskilt langt pa den kenyanska landsbygden...) som satt i en cirkel under ett trad och invantade var ankomst.

En arrad frihetskampe fran mau-mau-upprorets dagar berattade om den tidens kamp mot de brittiska kolonialherrarna och kooperativets styrelse berattade om svarigheterna att overleva med de laga priserna de far for sitt kaffe. Vi diskuterade den enorma skillnaden mellan deras pris for ett kilo kaffe och det vi betalar i butiken hemma och vi visades runt i en av kooperativets fabriker.

Det var verkligen intressant att lara sig mer om villkoren for de kenyanska bonderna, och det ar en handelse som ser ut som en tanke att Rattvisemarkt idag lanserar de nya rattvisa rosorna som kommer lagom till Alla hjartans dag.

Ser ocksa att Petter Larsson skrivit intressant om kyrkornas starka roll pa 2007 ars World Social Forum. Han tar dock inte upp det som gjorde mig mest upprord under hela forumet - att en liten men hogljudd grupp genomforde en antiabortdemonstration genom omradet med Lennart Nilssons bilder pa foster och allt. Men samtidigt ar det helt uppenbart att det ar de kristna rorelserna som ar de starka sociala rorelserna i Afrika och som genomfor arbete direkt i slummen.

Jag har antligen lyckats fa ner mina bilder fran forumet pa usb, sa ovanstande bild kommer att foljas av fler. Bilden kommer fran vart besok i den folkliga bosattningen Korogocho i samband med forumet. Villkoren i Nairobis slum hanger direkt samman med villkoren pa landsbygden och med priserna pa kenyanska jordbruksprodukter - nar armodet breder ut sig pa landet flyttar fler in till Nairobi, hittar inga jobb och hamnar i slummen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag