onsdag, januari 03, 2007

Kultur åt alla

Hoppas alla haft sköna helger och känner sig stärkta och utvilade när vi nu börjar ett nytt år. För egen del är jag numera vice ordförande i Kulturnämnden i Uppsala kommun. Ansvaret är stort - både för att Uppsala är en verklig kulturstad och för att det finns mycket kvar att göra innan denna kultur är tillgänglig för alla på samma villkor.

Som Enn Kokk skriver hade jag som mitt första uppdrag förmånen att få delta på Uppsala Akademiska Kammarkörs konsert på nyårsdagen. Konserten var fantastisk men jag kan inte nog understryka vad min företrädare som s-ledare i kulturnämnden Kees Geurtsen sade till mig på mottagningen efteråt - att det här är fantastisk musik och den ska inte bara komma överklassen till del. De kulturella murarna är oerhörda i Uppsala, och jag ser det som min roll att vara med och bryta ner dessa murar.

Vad gäller kammarkören så gör de en stor insats under sitt 50-årsjubileum i år - de inleder ett samarbete med Gottsundateatern där körlyrik och hip-hop möts. Det är ett jättespännande nyskapande och ett exempel på vad som måste vara en av kulturpolitikens huvuduppgifter - att se till att de skattepengar som avsätts bidrar till att göra kultur i alla dess former tillgänglig för alla medborgare.

Därför blir jag också bekymrad när jag ser att kulturnämndens nye ordförande Jan-Erik Wikström (fp) i en artikel i UNT (ej på nätet) tycks se det som sin huvuduppgift att öka kultursponsringen. Privat stöd till kulturen är helt nödvändigt, och precis som Wikström påpekar spelar universitetet och kyrkan också en stor roll för Uppsalas kulturliv. Men kulturnämndens huvuduppgift är och förblir att fördela de offentliga pengar som avsätts till kulturen.

Jag har gratulerat Jan-Erik Wikström till uppdraget och jag måste säga att jag är glad över att det är folkpartiet och inte moderaterna som håller i den kulturpolitiska taktpinnen i Uppsala. Men när Wikström lovar guld och gröna skogar ska man ha i minnet att de borgerliga partierna avsätter 1,9 miljoner mindre än vad socialdemokraterna avsätter till kulturen i sin budget för 2007. Det är välkommet att Jan-Erik Wikström driver opinion inom den borgerliga majoriteten för mer resurser till kulturen, men han har inte lyckats hindra att när högern sänker skatten får kulturen betala mer än sin beskärda del av räkningen.

Som oppositionsledare i Kulturnämnden kommer jag att arbeta konstruktivt för kulturens bästa, men jag kommer inte heller tveka att granska den borgerliga majoritetens politik och inte minst att angripa när de säger en sak och gör en helt annan. Det kommer finnas tid för bägge dessa saker under de kommande fyra åren, det är jag helt säker på.

Slutligen måste jag säga att jag blev väldigt glad när jag såg att Yared Tekeste vunnit UNT:s tävling om Årets upplänning - något jag skrev om tidigare i december. Förhoppningsvis innebär det att hotet mot Uppsala reggaefestival är undanröjt och att denna viktiga del av vårt kulturliv får fortsätta utvecklas och frodas. Grattis, Yared!

2 kommentarer:

Hanna sa...

Som kommunpamp - med mkt att säga till om - måste du göra ngt åt devisen "Tänka fritt är stort, men att tänka rätt är större" (tror det stod så i universitetsaulan), känns feodalt.

Å så får du gärna greja ryggstöd till bänkarna i aulan, blev ju krum på köpet, trots all vacker musik :-)

Peter Björkman sa...

Försök vrida kulturpolitiken till vänster och se till att inget enda litet sketet filialbibliotek läggs ner!