söndag, april 27, 2008

Anna Hedh ny ordförande för Socialdemokratiska EU-kritiker

På söndagen höll Socialdemokratiska EU-kritiker årsmöte. Till ny ordförande utsågs EU-parlamentarikern Anna Hedh. Hon efterträder Sören Wibe.

- EU tar sig alltmer formen av en stat. Detta sker utan någon större debatt och det är en utveckling som aldrig godkänts av svenska folket. På alltfler områden inskränks Sveriges självbestämmande. Till och med strejkrätten ifrågasätts, säger Anna Hedh.

- Den mest angelägna uppgiften just nu är att stoppa ratificeringen av Lissabonfördraget, säger Anna Hedh. Främst måste vi få garantier för vår svenska arbetsmarknadsmodell. Fördraget överför ännu mera makt till EU-institutioner och slår fast att EU-lag gäller före svenska lagar.

- Socialdemokratiska EU-kritiker ska arbeta för en konstruktiv och tydlig oppositionspolitik när det gäller EU-frågor både hemma och i EU, avslutar Anna Hedh.

Till vice ordförande valdes Tony Johansson, verksam i Lunds arbetarekommun och ledarkrönikör i Skånska dagbladet.

- Hittills har Socialdemokratiska EU-kritiker i huvudsak samlat de som röstade nej 1994. Ambitionen är nu att bredda organisationen. Vår uppgift är att samla alla de som är kritiska till den nuvarande utvecklingen, säger Tony Johansson.

Till övrig styrelse valdes:
Eva-Britt Dahlström, Karlskrona
Johanna Falk, Vårby
Peter Gustavsson, Uppsala
Bodil Hertz, Älvsjö
Bo Kragh, Älvsjö
Jens Lundberg, Stockholm
Solweig Niklasson, Göteborg
Krister W Nilsson, Eskilstuna
Jens Ohlsson, Malmö
Håkan Sjöberg, Uppsala
Ulrika Vedin, Enskede
Åke Åstrand, Stockholm

Du som är socialdemokratisk partimedlem kan bli supporter till denna växande rörelse genom att betala in medlemsavgiften 150 kronor (75 kronor för icke förvärvsarbetande) på föreningens plusgiro 10 48 14-9. Glöm inte att ange namn och adress vid inbetalningen.

3 kommentarer:

umu sa...

"denna växande rörelse"... yeah, right. Växande. Säkert.

I liknande nyheter från övriga världen rapporteras att alla Nordkoreaner är glada och tacksama samt att Iraks folk hyllar USA för den trevliga demokratisatsningen.

Peter Gustavsson sa...

:-)

Faktum är att Socialdemokratiska EU-kritiker är en av de få socialdemokratiska organisationer som får fler medlemmar för varje år som går. Detta trots att föreningen i sig fört en ganska begränsad verksamhet under de senaste två-tre åren.

umu sa...

Åkejrå, visst, men när den lysande och högt respekterade ordföranden avgår samt lämnar partiet för att han tycker det har blivit tämligen meningslöst att driva EU-frågorna där så känns det onekligen en smula malplacerat med "denna växande rörelse".

Det är väl bra förstås att ni får fler medlemmar. Sannolikheten att ni lyckas påverka något är väl ärligt talat dock inte så stor.

Själv lämnade jag partiet för flera år sedan, men har fortsatt rösta (s). Men när Mona Sahlin - som jag annars tycker har skött sig bra sedan hon tog över - kallade Sören Wibe och oss EU-motståndare för "gammalmodiga", ja då tappade hon hela den respekt hon trots allt byggt upp. Att inte ens kunna kosta på sig att uppträda respektfullt mot en så enastående politiker som Sören Wibe, det var ynkligt. Jag litar mer på Sören än på henne så om jag röstar (s) någon mer gång är det för att Sören uppmanar till det, inte för hennes skull.