onsdag, januari 09, 2008

Voice of the voiceless

John Edwards' kommentar till utslaget i primärvalet i New Hampshire är väl värt att se på. Han säger att mindre än en procent av amerikanerna haft en chans att säga sitt, och att han vill vara en röst för dem som inte har någon. Han kopplar det till en man som inte kunde tala förrän han var 50 år gammal för att han hade en sjukdom och inte hade någon sjukförsäkring. Edwards talar om att bekämpa växthuseffekten, om att avskaffa fattigdomen i USA och om att kämpa för jobben. Och han talar om vikten av facklig kamp.

John Edwards' kampanj har bara börjat. För alla oss som hoppas på en förändring over there finns det alla skäl att hoppas att det går bra. Oavsett hur det slutar kommer John Edwards starka vänsterbudskap att påverka demokraterna i rätt riktning. Jag håller tummarna.

7 kommentarer:

Penpal sa...

Du håller tummarna för en hycklande, sexistisk högerpolitiker från sydstaterna?

Lycka till med det Peter.

Under tiden röstar USAs Demokrater fram en progressiv kvinna som preidentkandidat.

Innebär detta förresten att du tänker vara konsekvent och hålla på McCain i november?

Peter Gustavsson sa...

Vad du menar med hycklande och sexist får du gärna förklara. Att hävda att någon som säger det Edwards säger i videoklippet är högerpolitiker är bara löjligt.

Jag tycker din kommentar pekar på exakt det som är amerikansk politiks problem. Republikanerna har satt tonen så otroligt starkt att den som kommer från södern närmast automatiskt diskvalificeras som politiker. Fördelningspolitik och social rättvisa har sorterats bort från det som är politiskt relevant, och progressiv har kommit att bli en fråga om attityd snarare än om politiska krav. Därför kan du hävda att någon är höger bara för att människan pratar på sydstatsdialekt. Tragiskt.

Olssons tankar sa...

Håller med dig Peter och höll på edwards redan i förra presidentvalet, men i amerikanskt perspektiv är han inte valbar, han ligger (inte för dig och mig) men för dom allt för långt vänster ut, tyvärr.

Daniel Hedén sa...

Det bästa man kan hoppas på för Edwards är sannolikt ännu en kandidatur som vicepresident. Clinton och Obama känns inte som tillräckligt samspelta för att kandidera tillsammans. Så varför inte Edwards tillsammans med vem som nu drar det längsta strået av de andra två?

Peter Gustavsson sa...

Det trista är ju bara att vicepresidentkandidaterna brukar ha noll och intet inflytande över valkampanjen. Se bara på Kerrys fullständiga flopp förra gången när han skulle hålla på och gröta i "mitten" och undvek att prata om just sådana välfärdsfrågor som skulle kunna få arbetarväljare att stödja demokraterna. Allt medan Karl Rove plockade södern och mellanvästern genom att republikanerna stod för sina kärnvärderingar...

Sara sa...

Easy now penpal, easy now. Don't get your blood pressure up over a few know nothing Swedes and a bat crazy Californian. :-)

Peter et al vet uppenbarligen inget om Edwards's tid i Senaten när han röstade med Republikanerna mest hela tiden utan tror att det handlar om hans Southern drawl. *lol*

För övrigt är väl Edwards just nu lika politiskt relevant som en död anka, så varför bry sig om honom alls?

You know that Hillary is our and America's favorite gal! :-)

Vidar G. sa...

Apropå Edwards så kanske han har en liten, liten chans till comeback. Obama har hamnat i visst trubbel i samband med Rezko-skandalen. Det har ännu inte hunnit växa till något "drev" i medierna men senast i samband emd att rättegången mot Tony Rezko inleds i Chicago i februari lär Obama börja få svara på rätt många obehagliga frågor.

Vänsterbloggen DailyKos har en utmärkt grundläggande genomgång av vem Tony Rezko är och hans kontakter med Obama.