måndag, juli 09, 2007

Socialdemokraterna - ungdomarnas parti

"Sverige har råd med rättvisa." Så avslutade Mona Sahlin sitt tal i Almedalen. Undrar var hon fick det ifrån.

Mona Sahlin lanserade en ungdomspanel i sitt tal. Trettio ungdomar, med och utan ett partipolitiskt engagemang, ska bidra med sina åsikter och förslag till utvecklingen av partiets politik.

Två av dessa ungdomar fick själva hålla appeller under Monas tal. Det var uppenbart att ingen pressekreterare korrat deras tal i förväg - Emelie Lanninges angrepp på betygen var alldeles för hårt för det. Det är uppenbart för alla att Mona menar allvar med att hon är en lyssnande ledare - att man har två öron och en mun för att man ska lyssna mer än man talar.

Genom att vända sig till ungdomar visar Mona dels att hon vill förnya, men hon avslöjar också att regeringens politik är ungdomsfientlig. Det är inte vi ungdomar som vinner på avskaffad fastighets- och förmögenhetsskatt. Det är vi som förlorar när klyftorna växer.

Storstädernas ungdomar är också en strategiskt central grupp att vinna för socialdemokratin. För trots stigande opinionssiffror ligger socialdemokratin fortfarande under i Stockholm. Genom att ta striden om allmännyttan, om miljöpolitiken och om rätten till ett arbete med en lön man kan leva på visar socialdemokratin att den står på den ungdomsgenerations sida som är den första i modern tid att få det sämre än sina föräldrar.

Mona Sahlin valde i sitt tal att ta strid i de centrala politiska frågorna. Hon meddelade att socialdemokratin vill "återställa rättvisan". Och hon vill göra det "med alla som tror på solidariteten som ledstjärna för politiken". Det ni, borgerliga chefredaktörer!

3 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag vill inte vara elak, men med 20% ungdomsarbetslöshet efter de senaste 12 årens (s)-styre är det kanske inte "bruksvärdeshyror" som är lösning som hjälper ungdomar att flytta hemifrån, det är snarare en egen inkomst...

Ha det så gott och hälsa Visby från oss i Uppsala!

Hanna Löfqvist sa...

"lyssna på ungdomar" - ett mer pretantiöst o fluffigt grepp får man tyvärr leta efter...

Daniel sa...

Hej, jag är en kille på 19 år. Och jag är med i Socialdemokraterna och jag tycker adet är bra att vi satsar mer på ungdomarna i partier, för att det är vi som ska ta över det stor ansvaret när dom äldre drar sig tillbaka. Mycket bra tycker jag.