torsdag, juli 05, 2007

Borgarna flockas kring den kommunala syltburken

Jag har en insändare i Upsala Nya Tidning i dag. UNT har klippt i min artikel, här kommer ursprungstexten:

Borgarna flockas kring den kommunala syltburken

”Alla ska med” sade vi socialdemokrater under valrörelsen. I dagarna kan vi läsa om hur valets segrare också tillämpar detta motto, men på ett lite annorlunda sätt. I borgarnas Uppsala ska alla högerpolitiker med och dela på kakan när hela kommunen ska privatiseras.

Och borgarna flockas kring den kommunala syltburken likt getingar en varm sommardag. Förste vice ordföranden i Fritidsnämnden Ola Leife (c) har nyligen ansökt om att ta över kommunens föreningsservice. Samtidigt driver han på för ytterligare konkurrensutsättning. I UNT den 30 juni framkom det även att Leif Litsgård (kd) och Christer Nordin (m) vill ta över driften av kommunala verksamheter. Allt detta sker bara någon vecka efter att det framkommit att kommunens förskolechef hade ansökt om att ta över hela kommunens förskoleverksamhet.

Medan högerpolitikernas privatiseringsansökningar strömmar in säger kommunalrådet Gunnar Hedberg (m) att ”vi har inte yrkesförbud i Sverige”. Han fortsätter obekymrat att planera ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter och förhandla om försäljningen av Gamla Upsala Buss till någon multinationell jätte. Samtidigt som högerregeringen slopar förmögenhetsskatten och sänker fastighetsskatten för de rikaste och minskar tryggheten för alla andra.

Jag undrar om medborgarna är lika tålmodiga när högerpolitiker efter högerpolitiker blir ertappad med fingarna i privatiseringssyltburken.

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Det där ser ut som en präktig ryssifiering, den där processen under vilken partitopparna i gamla Sovjet snodde åt sig allt av värde i samband med sammanbrottet och blev stenrika på kuppen.

Anonym sa...

Kleptokrati