måndag, juli 09, 2007

Storebror ser dig?

Min Almedalsvecka börjar på biblioteket. Svensk Biblioteksförening har en kampanj och jag har tagit på mig en Library Lovers-knapp.

Inne i biblioteket hade Ordfront ett fullsatt seminarium under rubriken "Övervakning - snart i ett hem nära dig". Paneldeltagarna Agneta Lindblom Hulthén, Urban Löfqvist och Alice Åström och moderatorn Anna Wigenmark gav sina perspektiv på det framväxande övervakningssamhället. Seminariet var en obahaglig väckarklocka.

Min reflextion blev att kritiken mot övervakningssamhället i stor utsträckning uteblir därför att vi svenskar har en stark tilltro till staten. En viktig orsak till detta är att folkhemsbygget gett oss en bild av staten som god - på folkets sida. Baksidan av denna tilltro till staten är att våra valda representanter kan göra mycket innan folk riktigt reagerar på vad som är i görningen.

Folkhemsbygget byggde på att folkrörelserna gick in i staten och gjorde om den. Bland annat såg vi till att skapa en öppenhet som är unik i världen. Enligt Lindblom Hulthén skäms många poliser och åklagare över att vara "sämst i klassen" i jämförelse med sina internationella kolleger - vanliga medborgare kan till och med läsa statsministerns post. Mer om seminariet på Journalistförbundets hemsida.

I eftermiddag ska jag kila på seminarium om bibliotekens förtjänst. Återkommer.

Inga kommentarer: