måndag, maj 14, 2007

Tyskt missnöje och serbiskt framtidshopp

I gårdagens delstatsval i Bremen gick vänsterpartet och de gröna fram starkt på bekostnad av den regerande koalitionen mellan socialdemokraterna och kristdemokraterna. Tillsammans samlar de båda partierna 25 procent av Bremens väljare i ett val där deltagandet var rekordlåga 58 procent. För första gången kommer vänsterpartiet - en allians mellan östtyska PDS och avhoppade socialdemokrater i väst - in i ett delstatsparlament. Den höga arbetslösheten sägs vara anledningen till missnöjet.

Resultatet i Eurovision Song Contest ger gott hopp. En bra låt, sjungen av en romsk lesbisk kvinna från Serbien, vann tävlingen. Serbien fick rösterna från alla de länder man legat i krig med. Det inger gott hopp för framtiden i ett land som just sluppit att få in ultranationalisterna i regeringen trots ett rekordresultat för dessa. Eurovision Song Contests yttersta tanke handlar om att främja kulturellt utbyte och fred, och jag tycker att den uppfyller sin uppgift utmärkt. Och som Erik Laakso skriver, så vann Serbiens Marija Serifovic inte i första hand för att landet hade flest grannar utan för att västländerna röstade fram henne.

2 kommentarer:

Daniel sa...

Bremenbornas besked är en varningssignal för var och en som fortfarande drömmer om stora blocköverskridande koalitioner.

Det finns en anledning till blockpolitik - betydande åsiktsskillnader!

Klas Corbelius sa...

jag tyckte också det var väldigt kul att Serbien vann och att de fick stöd av sina forna fiender (dels grannländerna som bröt sig ur federationen, dels väst som bombade landet). det visar att försoning är möjlig och kanske främst att det är en väldigt bra låt - en riktig schlager - och att det går jättebra att vinna eurovision även om du är lesbisk.