Nytt Liv

Enn Kokk har redan berättat om den fantastiska och oförglömliga föreställningen av Nytt Liv i går kväll. Kulturkontorets Elise Rhodin, som hållit i trådarna för detta fantastiska projekt, beskrev i ett pressmeddelande häromdagen arrangemangen på Vaksala torg på detta sätt:
– Vi ville tidigt sätta fokus på Vaksala torg och den östra delen av staden. Vaksala torg är ett stort torg med potential för framtida evenemang, säger Elise Rhodin, evenemangsansvarig för evenemangen under nästa vecka som Uppsala kommun arrangerar. Det känns bra att erbjuda unika upplevelser för de uppsalabor och internationella gäster som inte äter middag på slottet med japans Kejsarspar och det svenska kungaparet, fortsätter Elise.
På torget i går höll jag ett kort inledningsanförande där jag välkomnade besökarna med några ord för att peka på att detta är ett Linnéfirande för alla:

Jag heter Peter Gustavsson och är vice ordförande i Kulturnämnden. Jag vill välkomna er alla till Nytt liv – en lovsång till livet och till våren i Carl von Linnés anda här på vårt fantastiska Vaksala Torg. Och vad kan kännas mer rätt i en tid som denna – när livet exploderar omkring oss efter den långa vinterdvalan?

Den här jubileumsveckan ägnar vi åt att fira tidernas kanske mest kända Uppsalabo. Och Carl Linnaeus hade också mycket gemensamt med oss som bor och besöker Uppsala i dag.

Vår jubilar hade ett efternamn med naturanknytning. Hans pappa tog sig namnet Linnaeus efter en stor lind. Så mannen som pryder våra hundrakronorssedlar är alltså på ett sätt namne med operasångerskan Jenny Lind som vi hittar på femtiokronorssedeln. På tjugokronorssedeln finner vi i stället en kvinna som fick sitt namn från ett mer exotiskt träd – från lagerns löv.

Liksom de flesta av dagens Uppsalabor hade också Carl Linnaeus sina rötter någon annan stans. Han föddes i de småländska skogarna och det var först som tjugoettåring Linnaeus kom till Uppsala för att plugga. Och som så många andra före och efter honom valde Carl Linnaeus att göra Uppsala inte bara till sin studieort utan till sitt hem.

Nu är det ju många av oss här i stan som har sina rötter på helt andra platser än Råshult där Linnaeus föddes eller Risliden och Adakgruvan där mina föräldrar såg dagens ljus. Men när vi firar Carl von Linné firar vi också lärofadern till en hel grupp av globetrotters. Långt, långt före charter och lågprisflyg åkte Linnés lärjungar jorden runt för att förstå växternas underbara värld.

Carl Peter Thunberg beskrev 800 japanska växter och det är honom vi kan tacka för det stora japanska intresset för Linné. Daniel Solander följde med James Cook på den världsomsegling som ledde till att européer första gången upptäckte Nya Zeeland och Australien. Och Peter Forsskål reste till ”det lyckliga Arabien” bland annat för att få mer kunskap om de bibliska växterna. Han åkte via Egypten och Röda havet till Jemen men dog dessvärre där i en febersjukdom.

Dessa dagar firar vi ju Carl von Linné och allt han lärde och lär oss – om naturens ordning, om hur vi tar tillvara de resurser som finns i naturen men också om behovet av att vårda och värna den för framtida generationer. Men vi ska också minnas att Carl von Linné fick möjlighet att ägna sitt liv åt sin forskning tack vare oerhörda arbetsinsatser – inte bara av forskarlaget omkring honom utan minst lika mycket av hans fru, hans tjänstefolk och alla de andra som gjorde grovjobbet i det Uppsala som var och är en stad fylld av folk av alla de slag.

Vår hyllning till Carl von Linné är också en hyllning till alla de som gav honom en hjälpande hand på vägen till sina upptäckter och sin berömmelse – akademiker såväl som arbetare, kvinnor såväl som män. En liten påminnelse om detta är det alldeles nyinvigda Gränby Linnéminne som tillägnas Linnés döttrar och de övriga kvinnorna kring Linné – det är väl värt ett besök.

Också i dag bör vi hylla de som hyllas bör. Den föreställning vi nu ska få se hade aldrig varit möjlig utan alla insatser från Kulturkontoret, konstnärerna och alla fantastiska frivilliga. Jag vill också tacka våra läktarvärdar Vattenfall, Upsala Nya Tidning, Uppsalahem, Swedbank och SH Bygg som bidragit till att göra denna föreställning möjlig.

Det är med stor ära jag å Uppsala kommuns välkomnar er alla till denna föreställning av Nytt Liv.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag