tisdag, maj 15, 2007

Det går att vinna på höjda skatter

Mona Sahlin ger viktiga besked om socialdemokratins färdriktning i en TT-intervju:
Mona Sahlin är säker på att det går att gå till val på höjda skatter.
- Det är jag övertygad om att man kan. För att höja skatter betyder också att man förändrar fördelningen mellan fattig och rik. Och det tror jag sitter ganska djupt hos många väljare, att politik är också till för att göra klyftorna i samhället mindre. Mycket av väljarnas ilska mot regeringen handlar om att det inte alltid är populärt att sänka skatterna, säger hon.
Detta är inte populärt bland borgerliga bloggare, men det är ju knappast den krympande skaran dogmatiska nyliberaler socialdemokratin måste vinna rösterna från för att vinna valet 2010. Det är den stora grupp väljare som kände att det inte spelar nån roll hur de röstade, att de väl lika gärna kunde ge den där Reinfeldt en chans ändå för han hade ju så fina ögon.

Själv tycker jag att det är dags att ifrågasätta den platta skatt på kapital som infördes vid skattereformen. Folk kan tjäna miljontals kronor om året på kapital utan att betala mer än 30 % skatt på det.

Jag tror också att det är dags att diskutera stegen på inkomstskatteskalan - när det finns folk som tjänar mer än en miljon I MÅNADEN faller argumentationen mot höga marginalskatter på de högsta lönerna. Jag är övertygad om att det går alldeles utmärkt att vinna val på att kräva en direktörsskatt på de högsta inkomsterna.

5 kommentarer:

Peter Karlberg Blogger sa...

Visst går det att vinna val på högre skatter, sannolikt dock inte bara på det utan att ge något vetigt motiv för höjningen. Att utjämna mellan olika grupper är ju faktiskt inte nödvändigtvis att betrakta som en skattehöjning, det sker ju rimligen i lika hög grad genom att skatten sänks för de som tjänar minst.

Däremot är väl direktörsskatter ett lite väl populistiskt förslag. De gruperna har ju dessutom stora möjligheter att se till att de inte "drabbasw" något som låginkomsttagare har små möjligheter att göra.

Huvudsakligen bör dock skattefrågan vara relaterad till vad vi vill göra med skattemedlen.

Kerstin sa...

Jag skulle utan vidare rösta för höjda skatter, för de högavlönade. Nu är de såmånga och tjänar tillsammans sådana ofantliga summor att det börjar spela roll.
Ska sossarna ha en chans vid nästa val dessutom, måste de nog komma med det, för då har ju alliansen sålt ut allt vi äger gemensamt och därmed avhänt sig inkomster därifrån. Dessa pengar måste då, om vi inte ska skrota Sverige helt, tas ut någon annanstans, och då finns det liksom bara skattevägen kvar.

andreas_ask@hotmail.com sa...

Jag tycker du har rätt. Höjda skatter kan verkligen vara en vinnare i nästa val. Jag föreslår en "Röd skatteväxling" som i korthet går ut på att jobbavdraget görs om till ett utökat grundavdrag som alla får ta del av. Kostnaden för detta tas ut med hjälp av progressiva skatter. En Röd skatteväxling skulle också kunna innebära att vissa avgifter kan avskaffas och ersättas av skatter. För att inte skatterna ska bli för höga för låginkomsttagarna införs progressiv skatt på kommun- och landstingsnivå. Röd skatteväxling. Smaka på begreppet.

Peter Gustavsson sa...

Jag håller ju naturligtvis med om att vi bör koppla skatterna till vad man får ut av det. Det är ju korkat att bara presentera räkningen och inte det man betalar för.

Röd skatteväxling låter utmärkt. Och precis som Peter Karlberg säger tror jag en direktörsskatt skulle vara väldigt populärt hos folk.

Anonym sa...

Själv kommer jag absolut att sluta arbeta om det blir en socialistisk regim efter nästa val.

Helst skule jag se en uppdelning av landet efter politisk åsikt, på det viset kunde socialisterna hållas på sitt håll och slippa störas av andra med en mer verklig syn på vad rättvisa är.