torsdag, juni 08, 2006

Ungt Val - vilken flopp!

I dag är det Aftonbladet som får stå med dumstruten.

Så fort jag såg resultatet av Aftonbladet och Lunarstorms nätundersökning Ungt Val tänkte jag att det inte kan stämma. Nog finns det en utbredd rasism i Sverige, men att Sverigedemokraterna skulle vara tredje största parti bland ungdomsväljarna med 12 procent av rösterna kändes fullständigt orimligt. Min omedelbara tanke var att någon borde fixa en snabb opinionsmätning och se om detta verkligen kan stämma.

Och för en gångs skull har Dagens Nyheter gjort något bra. De har låtit Synovate Temo fråga de unga väljarna var de står, och i sin redogörelse för resultatet passar Henrik Brors på att ge en rejäl känga åt Aftonbladets flopprojekt:
I mätningen där ett slumpmässigt urval på drygt 1.000 av årets förstagångsväljare intervjuats fick främlingsfientliga Sverigdemokraterna cirka 2,5 procent. Bland samtliga väljare ligger partiet på cirka 1 procent.

Det innebär att partiet har ett något större stöd bland unga väljare än bland övriga väljargrupper. Men det är långt ifrån de siffror på ett väljarstöd på nära 12 procent, som framkom i en undersökning med 15-21-åringar som publicerades i Aftonbladet på onsdagen. Det är dock ingen mätning med någon form av statistisk säkerhet och med slumpmässigt urval, utan en stor enkät på nätet där partier till exempel kunnat mobilisera sina medlemmar att delta.
Detta innebär naturligtvis inte att man kan blåsa faran över för högerextremismens framväxt i Sverige. Detta har Kalle Larsson skrivit tänkvärda ord om här. Men Ungt Vals 12 procent till Sverigedemokraterna är med största sannolikhet ett resultat av en kraftig mobilisering från en liten krets högerextremister som vill verka större än de är.

Läs DN-artikeln här.

4 kommentarer:

Alexander Sofroniou sa...

Du har förmodligen rätt. Läs expressens artikel också, den är ganska intressant.

http://www.expressen.se/index.jsp?a=604940

simon j sa...

Peter -
Förlåt. Nu sågade jag ditt inlägg på Morians blogg utan att först ha läst din egen postning. Du beaktar ju precis det jag ville varna för...

Anneli H sa...

Resultatet på Ungt val pekar på en sak som de etablerade partierna verkar fortsätta blunda för:

när det inte är valår, så är de enda som aktivt visar sig,talar till och lyssnar på de unga på Sveriges största comunity (med 1,2 milj besök/vecka) rasistiska och nationalistiska politiska krafter.

Det finns ett stort politiskt intresse hos unga som inte tas tillvara på av de vid makten. Dock är resultatet i Lunarstorms omröstning en stark signal på att Sverigedokraterna lyckats med det bekräftandet.

Jag undrar när ljuset kommer gå upp om att unga inte är en art för sig, fristående från övriga "människor".
Skrämmande om det bara är SD som vet att planera i förväg och värva bland de som kommer ansvara för Sverige i framtiden.

dan liimatta sa...

Som tur är så är det 12% av lunarstorm, inte 12% av alla ungdomar.

Vidare så brukar folk ändra sig med åren, iaf enligt personliga erfarenheter.

Utöver att populistiska partier brukar fiska fram en viss procent, men inte så mycket mer (även om danmark är ett skrämmande undantag).