fredag, juni 30, 2006

Flyktingar, friskolor och yttrandefrihet i Almedalen

Jag åker till Almedalen på söndag. Trots alla dess baksidor tycker jag att Almedalsveckan är ganska trevlig - man får tillfälle att träffa folk man annars inte skulle träffa och det är en ganska trevlig och avslappnad stämning. Grejen är bra, men det är för mycket företag och PR-konsulter som springer omkring och för lite folkrörelsefolk vilket placerar den politiska mitten i Almedalen långt till höger om var den vanligtvis brukar vara i vårt land. Och just därför tycker jag att det är viktigt att vänstern finns där.

Jag ansvarar för Ordfronts aktiviteter under veckan, och passar på att göra lite reklam för de aktiviteter vi gör. Som synes är det spännande aktiviteter. Är du där - kom!

Flyktingar, friskolor och yttrandefrihet - möt Ordfront under politikerveckan!

Den stora radikala föreningen för kultur och samhällsfrågor - Ordfront - arrangerar tre seminarier i angelägna ämnen och ett späckat bokbord under politikerveckan i Visby. Besök oss!

- Flyktingfällan - Avvisning och asyl efter amnestidebatten
Seminarium måndag 3/7 kl 13:00 - 15:00, Almedalsbiblioteket, Cramérrummet

I det nya Europa har papperslösa blivit en underklass. Asylproceduren har förvandlats till utvisningsprocedur, ett ställningskrig om pass och resvägar. Efter förra årets påskupprop kom debatten att bli intensiv om flyktingpolitiken i allmänhet och om gömda flyktingars rätt till asyl i synnerhet. Men vad hände sen? Har det blivit bättre, sämre eller har ingenting hänt? Och hur kan vi avvärja en av vår tids stora humanitära katastrofer?

Medverkande: Sanna Vestin, frilansjournalist och författare till "Flyktingfällan", Gustav Fridolin, riksdagsledamot (mp) och författare till "Från Vittsjö till världen" samt Ulrika Karlsson, redaktör Svensk Tidskrift och riksdagskandidat (m)

- Friskolorna på barnens marknad
Seminarium onsdag 5/7 kl 10:00 - 12:00, Almedalsbiblioteket, Cramérrummet

Att öppna en ny skola - en friskola - är lättare i Sverige än i de flesta andra länder. Vilka följder får valfriheten för den svenska skolan? Den nyutkomna boken "Barnens marknad" är en kritisk inifrångranskning av svenska friskolor när de är som sämst och en kartläggning av vilka delar som måste ändras om den svenska skolan ska kunna räddas från ett totalt haveri. Boken kommenteras av friskolevänner och -kritiker.

Medverkande: Karl Ågerup, författare till "Barnens marknad - Berättelser från den fria skolan", Christian Holm, vice ordförande Moderata Ungdomsförbundet samt Johan Sparrman, skolpolitisk talesman Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

- Marknaden, ägandekoncentrationen och yttrandefriheten
Seminarium torsdag 6/7 kl 15:00 - 17:00, Almedalsbiblioteket, Cramérrummet

Ägandet över medierna är mer koncentrerat än någonsin, och med ägandekoncentrationen kommer enfalden. Välkommen till ett seminarium om hur mångfalden i medierna ska kunna ökas!

Seminariet leds av Stefan Carlén, ordförande för föreningen Ordfront

- Köp sommarböckerna hos Ordfront i S:ta Karins ruin
Införskaffa dina hängmatteböcker på Ordfronts bokbord i S:ta Karins ruin på Stora Torget! Vi erbjuder såväl pinfärska titlar som nyare pocketböcker ur Ordfronts utgivning till förmånliga priser. Bokbordet är öppet under dagtid från klockan 11.00 och sker i samband med Push Up-festivalen som lyfter upp feminismen under politikerveckan.

- Ordfront Gotland bedriver aktiviteter hela året!
I höst arrangerar Ordfront Gotland diskussionskvällar på Hedbergs bokkafé 2 oktober, 7 november och 6 december - alltid klockan 19-21. Författarbesök med Mustafa Can (14 september, kl 19 i Almedalsbiblioteket), Ludvig Rasmusson, Ulf Palmenfeldt, Holger Daun m.fl. är inplanerade, liksom biokvällar med angelägna filmer. Läs mer på föreningssidorna i Ordfront Magasin eller på www.ordfront.se. Alla alltid välkomna!

Läs mer om Ordfront, programmet och vår utgivning på www.ordfront.se.

1 kommentar:

elin sa...

fast just i år kommer det ju vara massa unga sossar på plats! Lite på avstånd, men ändå...