torsdag, juni 08, 2006

Lögn, förbannad lögn och statistik

Sifo har på uppdrag av Sverigedemokraterna gjort en opinionsmätning som visar att 85 procent av svenska folket inte kan tänka sig att rösta på detta parti. Uppenbarligen är de flesta mycket klara över att Sverigedemokraterna inte är ett parti för dem. Denna siffra är densamma sedan partiet lät göra en likadan undersökning i januari.

Vidare visar undersökningen att endast 7 procent av Sveriges befolkning kunde "tänka sig" att rösta på partiet trots att de under de senaste åren gjort att för att mainstreama sig och försöka tvätta bort den bruna stämpeln. Ett tydligt misslyckande för Sverigedemokraterna!

Trots detta gör Martin Kinnunen en stor affär av undersökningen i en kommentar till mitt förra inlägg. Han gör ett klassiskt försök att manipulera med siffrorna när han säger att dessa 7 procent som "kan tänka sig" att rösta på Sverigedemokraterna till ett "stöd" för Sverigedemokraterna. Endast en av sju personer som "kan tänka sig" att rösta på Sverigedemokraterna gör det när de ska välja mellan de bruna och andra partier.

Samma firma som nu tagit uppdrag av Sverigedemokraterna testade för ett år sen ungefär samma fråga om ett annat "bubblarparti". I denna mätning sade 15 procent ja på frågan om de kunde tänka sig att rösta på ett feministiskt parti - 14 procent om det leddes av Gudrun Schyman. Som vi alla vet har Fi inte 15 procent i opinionen utan ungefär 0,5 procent.

I oktober 2005 gjorde Sifo en ny mätning som sade att 18 procent "kan tänka sig" att rösta på Junilistan. I dag har detta parti också parkerat på 0,5-procentsnivån. Enligt samma undersökning kunde för övrigt 4 procent "tänka sig" att rösta på Fi och hela 9 procent kunde "tänka sig" att rösta på Sjukvårdspartiet.

Visst finns det högerextrema stämningar i Sverige, på en del håll till och med ganska utbrett. Men vi ska inte låta oss förvillas av att Sverigedemokraterna försöker vrida och vränga på statistiken. För att Sverigedemokraterna ska komma in i riksdagen i detta val krävs att riksmedierna får frispel och fortsätter överdriva de högerextremas röstetal så som Aftonbladet gjort i samband med publiceringen av floppen Ungt Val. Annars är de och förblir kokta.

Undersökningen om feministiskt parti finns här. Undersökningen om röstande på nya partier finns här.

4 kommentarer:

Martin Kinnunen sa...

Vad grundar du att endast en av sju kommer rösta på partiet? Tror du det finns någon sansad bedömare i landet som tror att sverigedemokraterna kommer backa i valet i höst? Ökningen sedan i januari är tydlig. Betyder ökningen ingenting? Att JL och FI får högre i sådana här kanske-mätningar men lägre i opinionsundersökningarna tycker jag tyder på att sd inte har lika stora spilovereffekter som de andra partierna då partiet uppfattas som betydligt mindre likt riksdagspartierna.

Enligt statsvetaren Sören Holmberg finns det en "skämhetsfaktor" för sd i mätningarna där folk drar sig för att uppge partiet. Men han är väl lögnare han också.

Här kan man läsa partiets genmäle till expressen:
http://www.sverigedemokraterna.net/index.php?action=fullnews&id=651

Anonym sa...

Peter!

Du har så rätt. Om SD ska ha någon sånär chans att närma sig 4 % nivån så måste riksmedierna får frispel samt något hända i landet som gör invandrar och flyktingfrågan till valets enda riktigt stora fråga. Annars har faktiskt flyktingfrågan nyligen varit upp i form av de apatiska flyktingbarnen. Det visade sig då att opinionen är stark för en h

Peter Gustavsson sa...

Av de 7 procent som säger att de kan "tänka sig" att rösta sd är det bara 1 av 7 som verkligen gör det i de opinionsmätningar som mäter samtliga partier. Om man skulle addera ihop alla personer som kan "tänka sig" att rösta på de olika partier som finns i Sverige skulle vi få ihop långt fler än 100 procent, samtidigt som vi vet att bara 80 procent går och röstar i valen.

De bruna kan trolla med siffrorna hur mycket de vill - Sverigedemokraternas enda chans att komma in i riksdagen i år är om tidningarna får för sig att ska ge dem mer utrymme än vad de förtjänar.

Alexander Sofroniou sa...

Hej Peter!

Jag tänkte bara tipsa dig om att någon brun har dragit igång en diskussion om ämnet bland kommentarerna på det senaste inlägget på min blogg.

Dessutom har jag redan slagit veckorekord i veckans besöksstatistik trots att klockan bara är 15:42.

De bruna är minst sagt aktiva vilket i sig är ganska oroväckande.