torsdag, juni 29, 2006

Tsunamivarningssystem - så dags nu...

Äntligen finns nu ett varningssystem för att undvika tsunamis i Indiska Oceanen. Ekot rapporterar:
Ett sådant system har redan funnits i Stilla Havet i 40 års tid och kritiken var stor mot myndigheterna i många länder här kring Indiska oceanen för att något liknande inte fanns här när tsunamin väl var ett faktum. [...] Det viktiga nu, säger man, är att de olika länderna förbereder folk som bor längs kusterna på hur man ska bete sig om en liknande katastrof närmar sig och på det området finns fortfarande mycket kvar att göra.

Är det inte lustigt att vi får höra detta nu, ett och ett halvt år efteråt? Svenska medier har ägnat ett drygt år åt att hetsa mot den svenska regeringen som om den var i det närmaste personligen ansvarig för kontinentalplattornas kollision. Nu får vi plötsligt höra att "kritiken var stor" mot de tsunamidrabbade länderna för att de saknat ett varningssystem. Och vi får också se att dessa myndigheter inte gjort vad de ska när det gäller att informera om vad man gör vid en katastrof.

Jag har sagt det förut och jag kommer att säga det igen: 453 svenskar dog av tsunamin, varav 452 dog direkt av vågen och 1 person på thailändskt sjukhus mindre än ett dygn efter katastrofen. En tidigare svensk insats hade varit bra på många sätt, men det hade inte kunnat rädda några liv. Ansvaret för att katastrofen slog så hårt mot svenska turister vilar på thailändska myndigheter och på svenska resebolag, som båda gjort enorma vinster på turismen utan att vidta åtgärder för turisternas säkerhet. Hetsen mot regeringen för den sega starten och de ändlösa följetonger detta lett till har gjort att de som borde ställas till svars sluppit oerhört enkelt undan.

Läs mer: Ekots inslag, min artikel i Flamman (artikeln är en vidareutveckling av blogginlägg jag gjorde under jul- och nyårshelgen 2005-2006)

1 kommentar:

Kerstin sa...

Jodå, jag har läst om detta tidigare så för mig är det ingenting nytt, men vad hjälper det. Vill massmedia använda något för ett visst syfte, så gör man det.

Hela drevet efter regeringen och Danielsson m.a.a. tsunamin har varit mer än smaklös. Hade jag varit drabbad hade jag blivit urarg på massmedia och de borgerliga partierna, för att de behagar använda tragedin för att ta politiska poänger.

Vill man kritisera socialdemokraterna finns det andra, mycket mer relevanta frågor att ta upp!

PS: Sedan har du drabbats av bloggspam ser jag ovan!