fredag, juni 09, 2006

Högermedia kan avgöra valet

I dag kan vi läsa om två medieundersökningar i Dagens Nyheter. Den ena, publicerad på debattplats, är en svidande kritik av landets chefredaktörer och politiska journalister. Det är Medievalsundersökningen, som genomförs för nionde valet i rad:
Regeringen och stödpartierna vänstern och miljöpartiet behandlas betydligt mer ogynnsamt av medierna än den borgerliga alliansen, enligt den nya undersökningen, som omfattar perioden oktober 2004 till april i år. Den stora skillnaden mellan SvD och DN är överraskande. DN hade tidigare den mest balanserade valbevakningen av alla undersökta medier, men har i de tre senaste valrörelserna visat en övervikt för det borgerliga blocket, skriver professor Kent Asp vid JMG i Göteborg.

Artikeln är mycket intressant, och bekräftar i mycket den bild av läget som förts fram bland annat på denna blogg:
Slutsatsen måste därför bli att den negativa nyhetsrapporteringen har haft betydande effekter för socialdemokraterna - när mediekritiken ökade kraftigt från oktober 2004 till mars 2005 blev opinionssiffrorna betydligt sämre och när kritiken i medierna minskade från april/maj till september 2005 blev opinionssiffrorna bättre.

Samtliga undersökta medier har haft en kraftig slagsida mot att kritisera regeringen och samarbetspartierna medan de gynnat de borgerliga partierna. De indelar sig i två grupper - en med mindre slagsida (Rapport, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet) och en med mer slagsida (Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter). Professor Kent Asp beskriver Dagens Nyheters förändring från det mest neutrala mediet till det mest högervridna. Läs artikeln här.

Den andra medierapporten publicerades på nyhetsplats. SNS demokratiråd pekar på medias stora betydelse för valutgången. De sågar också Ungt Val:

Mediernas rapportering bidrog till att Ny demokrati kom in i riksdagen 1991, enligt statsvetaren Jesper Strömbäck. Något liknande kan hända i den här valrörelsen.

Aftonbladet har de senaste dagarna gett stort utrymme åt främlingsfientliga Sverigedemokraterna, utifrån en webbenkät där partiet fick nära 12 procent bland unga väljare. Undersökningens resultat har också slagits upp stort i bland annat TV4 Nyheterna.

- Det är en fullständigt värdelös undersökning! säger Jesper Strömbäck. Att utifrån den hävda att Sverigedemokraterna har ett starkt stöd bland unga är helt vilseledande.

- Men det här gynnar Sverigedemokraterna, och kan ge partiet en dragningseffekt och göra det mer legitimt att rösta på partiet. Men hur långt det räcker vet vi inte.


Läs om SNS-rapporten här.

För övrigt har lilla jag fått i uppgift att kommentera Sveriges första (?) bloggbok. Det är Ali Esbatis Agenda - Julafton för allt reaktionärt. Det blir ett samtal i ABF-huset i Stockholm den 14 juni - läs mer hos Ali. Läs om boken hos Bokus.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den är inte sveriges första; http://politruck.se/blogs/index.php

fredrik sa...

Mats Hårds "Konsten att förlora" var tidigare. Fast det var å andra sidan ett romanprojekt redan från början.

http://thefineartoflosing.blogspot.com/

Ali Esbati sa...

Jag får tacka för gårdagen.

Robin Hood sa...

Som ett brev på posten
http://www.enpartistaten.se/?p=233