Tsunamivarningssystem hade räddat 80 %

Hade Thailand haft ett ordentligt varningssystem på plats när tsunamin kom hade 80 procent av dem som omkom kunnat räddas, tror Terasuk Tongmak som är chef för Phukets säkerhetssystem.

Det skriver Dagens Nyheter i dag i en intressant artikel om det varningssystem som nu är på plats i Thailand. Hur kommer det sig att varningssystemet inte kunde vara på plats tidigare? Då hade kanske mer än 400 svenskar som omkom, och mer än 4 000 personer som dog totalt i Thailand, levt i dag. Och hur kommer det sig att Thailands myndigheter inte spred en varning när de visste om att jordbävningen skett en timme innan vågen kom?

Jag har fått flera kommentarer om den märkliga situationen att de borgerliga partierna önskar att staten skulle ha gjort mer i den här frågan, fast de normalt kräver att staten ska göra mindre. Kanske skulle det kunna vara så att samtliga partier uppfattar att medborgarna i en välfärdsstat i en globaliserad värld ställer nya och större krav på staten att den ska ta ansvar inte bara innanför landets gränser utan också utanför. Kanske är det dags att utvidga och internationalisera den generella välfärden?

Kommentarer

Anonym sa…
Jag läste också artikeln, ett oerhört bra perspektiv på situationen. Idag skrev jag, ett svar på en bloggkommentar i ett annat ämne, följande: "Problemet är väl förövrigt, om det är ett problem, att inte bara de som väljer att bosätta sig med andra värden än tillgänglighet för handen, också kräver omedebar access till allehanda motorvägar. Och eftersom vi alla verkar oerhört eniga om att välfärden ska gälla alla svenskar, oavsett var vi väljer att bosätta oss (Tibble, Lycksaberg, Phuket eller Magaluf) så är det väl ett pris vi alla får betala. Men kanske bör vi vara beredda att ta en sansad diskussion om villkoren."

Populära inlägg i den här bloggen

De tio årstiderna - En diktsamling

Jag blir (s) gruppledare i kulturnämnden

Vi har så lite tid - och livet drar förbi