lördag, mars 24, 2007

Europa - inte utan folket

EU firar femtio år - något Margot Wallström och Fredrik Reinfeldt firar med att skriva artikel ihop på etablissemangets klotterplank. De är rörande överens om behovet av fler avregleringar och mer makt till unionen.

I artikeln är det inget tal om den fundamentala förtroendekris som unionen upplever lagom till sin 50-årsdag. Att befolkningarna i två av grundarländerna sade nej till EU-konstitutionen 2005 har lamslagit EU-eliten och gett oss andra en behövlig andningspaus från tokigheterna från Bryssel.

Jag är också i Berlin för närvarande, och deltar i den alternativa konferensen Europe - Not Without the People. Det är en spännande mötesplats för kritiker till EU:s nuvarande inriktning av olika slag. Jag återkommer med en rapport om diskussionerna på konferensen, men en sak som naturligtvis uppmärksammats är den omfattande opinionsundersökning av den brittiska tankesmedjan Open Europe som Ekot rapporterat om.

Undersökningen, som baseras på mer än 17 000 intervjuer, visar bland annat att svenskar är mest negativa till EU. Sex av tio svenska väljare vill ta tillbaka makt från EU-nivån och 8 av 10 väljare skulle rösta emot ett nytt fördrag om det innabar att EU fick mer befogenheter. Men den ger också oerhört intressanta resultat för andra länder - bland annat att 49 procent av befolkningen i EMU-länderna vill återgå till sina nationella valutor. Det är bara en minoritet av EMU-länderna där befolkningarna vill behålla euron. Studera undersökningen här.

1 kommentar:

Kerstin sa...

Inte underligt att Mona Sahlin inte vill har fler omröstningar om EMU :-).

Det dumma folket kan inte tillåtas hindra utvecklingen av EU till den effektiva kontroll- och vaktapparat mot folken i Europa, som den redan från början var tänkt som, till organsationen som skulle ta risken ur demokratin och framför allt gynna de stora företagens ekonomiska intressen.