måndag, februari 19, 2007

S-kupp i EU-parlamentet

Det finns få människor som är så bittra som Jan Andersson. I höstas gjorde han konststycket att hävda att socialdemokraterna förlorade valet för att vi stod för långt till vänster, och nu ska han kuppa bort den sittande s-gruppledaren i EU-parlamentet Inger Segelström. Orsaken till att han kan göra det, är att Eva Hedqvist Petersén precis lämnat parlamentsgruppen och ersatts av Jan Anderssons gamle vapendragare Göran Färm.

Socialdemokraterna har förlorat alla tre EU-val som ägt rum i Sverige. Varken 1995, 1999 eller 2004 lyckades partiet samla ihop ens 30 procent av väljarstödet. Många av vara väljare stannade hemma eller röstade pa vänsterpartiet, miljöpartiet eller junilistan.

Omständigheterna har lett till att s-gruppen i EU-parlamentet nu består av en majoritet EU-entusiaster som har mycket svårt att se några som helst problem med EU. Den breda huvudfåran av trygga sossar som varken vill lämna EU eller öka unionens makt har hamnat i minoritet, trots att de allra flesta svenska socialdemokrater i dag ser att de finns en baksida med dagens odemokratiska och högerdominerade EU.

Under de senaste åren har partiets gamla EU-sår sakta, sakta börjat läka. Nu vill Jan Andersson riva upp dem igen. Oj så konstruktivt.

1 kommentar:

Klas Corbelius sa...

mycket klok analys som partistyrelsen borde ta till sig till EU-valet 2009 som det börjar bli dags att välja strategi för.