fredag, juni 12, 2009

Almedalsseminarium om privatiseringar

Jag insåg till min förskräckelse idag att Almedalsprogrammet är stängt för nyregistrerade arrangemang. Så slarviga och upptagna jag har missat att få dit årets grej under Almedalsveckan. Så då får vi marknadsföra på andra sätt i stället:

30/6 2009, 13:00 - 16:00 Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, "Cramérsalen"
Sälj hela skiten eller hur privatiseringarna raserar den gemensamma välfärden
Vilka är drivkrafterna bakom privatiseringsvågen? Vilka är vinnarna - medborgarna eller den transnationella privatiseringsindustri som gör vinst på människors behov? Hur ser det privatiserade samhället ut? Och vilka alternativ finns? Diskussion utifrån nyutkommen bok.

Den gemensamma välfärden privatiseras – i allt snabbare takt och med allt mer raffinerade metoder. Privatiseringarna löper idag per automatik, lagstadgade och skattefinansierade, inlindade i nyspråk om valfrihet och mångfald. Det mesta står på spel: vård, skola, omsorg, bostäder, statlig verksamhet och infrastruktur.

Sälj hela skiten! är en berättelse om privatiseringsvågen, dess drivkrafter och konsekvenser. Om den stora omvandling som blir synlig när alla privatiseringar läggs samman. Ett tudelat system tar form, där några kan välja välfärd de luxe, medan andra får hålla till godo med en luggsliten offentlig sektor. Men utvecklingen är inte ödesbunden. Det går att stoppa privatiseringsvågen. Och det finns alternativ.

Bokens författare Josefin Brink, Jens Ergon, Peter Gustavsson och Kent Werne inleder. Därefter bidrar ett antal fackligt och politiskt engagerade personer med inspel kring hur kampen mot privatiseringarna kan föras.

Varmt välkommen - och hjälp gärna till att sprida infot. Och du som inte hunnit läsa boken än - beställ den här. Boken har också en egen blogg - klicka in!

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Lovar läsa boken - men blir man inte väldigt deprimerad av den?

Peter Gustavsson sa...

Kul!

Nog kan man bli deprimerad av att läsa en del av det, men slutkapitlet handlar om vad man kan göra och vad som faktiskt redan sker på olika håll i världen när det gäller att bekämpa privatiseringseländet.

Trevlig läsning!

Anonym sa...

Privatiseringsvågen - en del av kapitalismens idéer om att vi bäst skapar samhällen genom konkurrens och individualism. Var någonstans har ditt eget parti varit någonstans för att bygga ett motsatsförhållande till privatisering. Visst får (s) svårare att bygga alternativa samhällen när allt det gemensamma säljs ut. När det är sålt så finns det ett alternativ att köpa tillbaka och det kommer aldrig att göras. Försök inte Peter skylla på någonting som ni har haft decenier på er att förverkliga. Ni har tappat allt vad demokrati och folkrörelse och det alternativa samhället. Det finns ingen vitalitet kvar i ditt parti mer än depresion och tillbakablickar. Vi kommer att få en 1/4 dels samhälle där arbetarklassens barn kommer att städa de rikas villor. Jag tycker du borde anklaga dina gamla partikamrater för hur samhället har utvecklas.