lördag, november 28, 2009

Riksdagslistan klubbad och klar

Partidistriktets valkonferens har just klubbat riksdagslistan. Jag står på plats 13. Detta sade jag på konferensen:

För ett par veckor sedan hade jag inte ens drömt om att ställa upp till votering på valbar plats på riksdagslistan. Men så beslutade den socialdemokratiska partikongressen att rekommendera att var fjärde kandidat på valbar plats ska vara under 35 år.

SSU kämpade stenhårt för det här på partikongressen. Vi 70- och 80-talister har varit med ett tag nu. Men de generationer som drabbades hårdast av 90-talskrisen är fortfarande väldigt underrepresenterade i de beslutande organen.

Jag sade ja till att nomineras till riksdagen därför att jag vill att vår politik ska vara tydlig inför väljarna. Vi ska stå för våra värderingar om solidaritet och jämlikhet. Det är bara våra politiska motståndare som vinner på en otydlig socialdemokrati. Det är bara våra politiska motståndare som vinner på om väljarna har svårt att se skillnad mellan partierna.

Exempelvis vill jag vara med och se till att vi förverkligar kongressbeslutet om att ”Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd - inte till aktieägarnas vinstuttag”. Kongressen var ett steg i rätt riktning, men vi behöver göra ännu mer för att bli tydliga inför väljarna om att vi socialdemokrater står upp för att bevara och utveckla den gemensamma välfärden.

För en vecka sedan fick jag frågan från Laboremus och SSU Uppsalas styrelser om att ställa upp till votering på valbar plats på listan. Jag är mycket hedrad, och har övervägt frågan mycket under veckan som gått.

Till slut har jag beslutat mig för att tacka nej, för att låta er ombud ta ställning mellan de övriga två kandidater som föreslås på denna plats. Däremot står jag hemskt gärna kvar på den plats valberedningen föreslagit mig på – trettonde plats – jag är inte skrockfull.

Jag kan lova er ombud att jag kommer att bedriva ett mycket aktivt valkampanjande inte minst som nybliven politisk redaktör för den nyuppstartade UppsalaDemokraten, som lanseras lagom till valrörelsen med sitt första nummer den 12 februari.

Om en liten stund kommer vårt mötespresidium att säga ”votering är begärd och skall verkställas”. Då är det upp till er valda ombud att fatta beslut. Sedan går vi ut tillsammans i valrörelsen för att byta regering och byta politik. Tack.

5 kommentarer:

Britta Sethson sa...

Fattar inte riktigt!
13:e plats är det valbar plats?

Från hela Västerbotten kommer i regel 5 socialdemokrater in i riksdan. Än mer tveksamt detta valår eftersom Jonas Sjöstedt står på förstaplats för vänsterpartiet. Han lär knipa många röster här i länet.

Peter Gustavsson sa...

Nej, trettonde plats är inte valbar. Jag blev föreslagen på plats fem, men valde att inte ställa upp till votering.

Kerstin sa...

Väl talat Peter. Sedan får du nog besvär med att leva upp till dina ambitioner.

Jag önskar dig dock all lycka till och ställer stort hopp till dig. Du, och de som tycker som du i den yngre generationen, är vårt enda hobb för framtiden.

Kerstin sa...

Bah!

"Hopp" skulle det vara förstås.

Peter Gustavsson sa...

Tack Kerstin!