fredag, juli 11, 2008

Trip to Freedom

Just när jag sitter och tycker att jag undanhåller mina läsare allt som hände under min fantastiska och deprimerande resa till Palestina upptäcker jag att min vän Hanin skrivit ett fantastiskt resereportage från vår utflyktsdag till oasen Wadi al Qelt och Döda havet här.

Den dag Hanin skildrar var inte representativ för vår resa - normalt hade partimedlemmarna i Palestina bokat in våra dagar från morgon till kväll och vi hade inget som helst utrymme för sightseeing. Men just för att denna dag var så speciell blev känslan av det absurda med ockupationen särskilt påtaglig. Vi kunde resa till Döda havet för att vi hade svenska och amerikanska pass. Palestinier får inte sätta sina fötter där, fast det ligger bara några mil hemifrån och bevisligen ligger inom det kartorna kallar Västbanken.

6 kommentarer:

Enn Kokk sa...

Också före ockupationen av Västbanken hade Israel en del av dödahavskusten. Jag var där i början av 1960-talet och flöt omkring i det salthaltiga vattnet, en märklig upplevelse.

Peter Gustavsson sa...

Ah, du måste ha badat vid Ein Gedi. Och ja, Döda havet är verkligen en helt otrolig upplevelse.

Sedan förstår jag verkligen vad du menar med det stora vemodet i ditt inlägg häromdagen. Jag har också svårt att känna entusiasm över ett politiskt landskap som är så oerhört dominerat av PR och så otroligt idéfattigt. Jag tänker använda resten av sommaren till att finna inspiration.

Edvin, SAP och SSU i Malmö sa...

Det är det här som gör din blogg bra. Det är en utdragen (i positiv bemärkelse) reflektions- och åsiktsbuffé.
Jag hoppas att palestinerna en dag får rösta i val ordnade av en palestinsk stat. Jag hoppas också att judarna en dag slipper förnedra av de ständiga likhetstecknen mellan den rasistiska sionismen och judendomen.
La paz akbar - shalom!

Anonym sa...

Frågan är väl vad socialdemokraterna gör i denna fråga?

Inte mycket efter Persson och Nuders radika omläggning av Mellanösternpolitiken. Ingen dialog, inget stöd utan massa floskler.

Peter Gustavsson sa...

Bland annat gör socialdemokraterna den resa jag deltog i, da vi gav väldigt praktiskt stöd till vara palestinska kamrater. Jag tycker nog partiet skärpt sig ganska rejält sedan den mer prosionistiska parentesen.

Anonym sa...

Lite som "Italienare" spagettimaffia om munnen och rov av flikor och enkla pengar som Milano = sätter på småtjejer (känt i media länge, reportage etc) och "villa skön idiot a´la medici"
Kula i huvudet på många mördare, vatikanskistövlar och hycklare
Skratta ut skitstövlarna som Livets ord= skrattfest åt packet och "över lagen" Berlusconi idioten (EU korruptionsregler bla nyligen i Bul tror jag). Utnyttjar varenda bidrag och "ulvar i fårakläder".


Ang Ulf Ekman
Det är ju en jävla bluff. Om man har minsta erfarenhet och insikt.
Tex tv-podium inför valet med Alf Svensson och skrattade åt Göran Persson (och själv arbetarintervju och "skryter om det").
I kontexten "åkte till usa och studerade till pastor/präst" och 80-t nyl anda med bla förakt för kroppslig svaghet (wikipedia el dyl, dvs bluff tolkar "sjukdom är ondska").
Religionsförbudsandan i grundlagen tex tillhörighetsförbud (barnverksamhet etc i svenska kyrkan).
Uppsala etc och brottsrekvisit triggning i miljön (ärkebiskopsstift etc)
Skulle ju väck liksom monarkin för länge sen
OCH SEN INTE DÖMA ALL FÖR EN SKITSTÖVEL SKULL - jag menar så det slår åt invandrare, kriminella och allmänhet etc.
Men kristna och religiösa - utnyttjar ju bla bidrag, samhället mm för något som inte är sant (beprövad erfarenhet, tredje uppgiften för högskola).
Poiis och militär ska ju skydda landet för inre hot.
jag anser att det är det - liksom många vetenskapsmän etc.
Säga "Jesus är och kräver..." (evigt liv)=
då får man ju ha starka skäl, posiitoner som det var förr - dödsstraff förr i tiden (då religionen inte var en privatsak eller lättsamt).
Jfr demokrati (majoritet) inte vill ha det=
underagenter mm skulle helt enkelt likvidera/döda skitstöveln UlfEkman.
Större bluff i Sverige.
Sagt tex "gillar inte när det klirrar men när det prasslar".
I kristen kontext leeende ulv i fårakläder. Sen personlighetspsykologi= granska och bedöma kring livets ondska (skitstövlarna , känt för det).
Kontakter med ryssar och israeler...
2 fall av bedrägeri (huset 6,6 milj som sagt och något i usa som jag läste på jinge - ej läst mer kring universitet el dyl).
Flera brottskategorier kring det ekonomiska området (sakrätt mm).