tisdag, november 22, 2005

Kd, fp och c hjälper skattesmitare

Jag har fått lite klagomål på att jag inte bloggat på länge, och det stämmer ju. Har varit sjukt mycket som hänt helt enkelt, och jag har inte haft tid. Bland annat har jag hunnit med en tur till Palestina under tiden som gått sen sist.

Nåväl, tänkte bara tipsa om att jag skrivit en grej på Motallians om kristdemokraternas, folkpartiets och centerns nya kriminalpolitiska linje. Numera ska ju skattesmitare slippa undan med att stjäla från staten, medan småbrottslingar ska förföljas och låsas in. Vilket rättspatos, minsann!

Den nya högern är märkligt lik den gamla...

13 kommentarer:

globaljuggler sa...

På Motallians.se hänvisade du till att ni där bara är mot saker, och inte för, och du därför inte kunde förklara det moraliskt riktiga i att miljardärer som Stefan Persson ska slippa betala skatt medan hårt arbetande småföretagare ska straffbeskattas.

Din partikollega Eberstein och tillika ordförande i Skatteutskottet, tycker inte att det är något som helst problem i att småföretagare som vill expandera bestraffas.

Kan du här förklara den moraliska riktigheten varför miljardärer ska slippa förmögenhetsskatt, medan småföretagare som vill låta vinster som har genererats i den egna verksamheten användas för framtida expansion ska straffbeskattas?

Peter Gustavsson sa...

Hej Henrik!

Jag kan inte förklara den moraliska riktigheten i det. Jag är mot att skattebefria Stefan Persson. Liksom många andra inom arbetarrörelsen för den delen.

Mvh
Peter

globaljuggler sa...

Vi har ett system som gör att miljardärer slipper betala förmögenhetsskatt medan vanliga småföretagare tvingas till det. Du hävdar själv att du inte kan förklara moralen i detta.

En amnesti skulle göra att dessa människor, som har låtit sitt kapital fly landet pga av effekterna av förmögenhetsskatten, kan låta kapitalet återvända.

Får jag fråga dig Peter, vad tycker du är mest upprörande?

1) Att skattesystemet gynnar miljardärer medan vanliga småföretagare som vill expandera sin verksamhet tvingas via Lex Uggla betala förmögenhetsskatt på sitt arbetande kapital?

2) En amnesti som bl.a gör att småföretagarna i 1) ovan kan ta tillbaka pengarna och därmed undgå bestraffning pga ett system som, vi båda antar jag, uppfattar som omoraliskt?

Vilket är mest upprörande, 1 eller 2?

bigdavid sa...

Skattebefria alla i den borgerliga hysterins namn, amen.

Kd, fp och c ÄR skattesmitare, inte "hjälper".

Klarsynt va :)

/David

globaljuggler sa...

Dessutom noterar jag att Broderskapsrörelsen (s) vill avskaffa förmögenhetsskatten.

Peter Gustavsson sa...

Jag tycker inte att omoralen ligger i att ganska förmögna människor måste betala förmögenhetsskatt utan i att mycket förmögna människor slipper.

Peter Gustavsson sa...

Ber även Henrik Hansson/globaljuggler notera att Stefan Persson faktiskt är skyldig att betala förmögenhetsskatt på sin övriga förmögenhet. H&M-aktien är skattebefriat eftersom det ligger på börsens s.k. O-lista - företaget är fortfarande, trots sin storlek, till stor del ett familjeföretag.

Som sagt kan detta starkt kritiseras, men att påstå att Stefan Persson är skattebefriad för att han är miljardär är faktiskt felaktigt. Han är majoritetsägare i ett (mycket stort) familjeföretag.

globaljuggler sa...

Oavsett var aktierna är noterade finns undantaget för ca 15 huvudägare på börsen som slipper förmögenhetsskatt.

Om inte detta undantag skulle finnas hade dessa lämnat landet.

(s)-regeringen är alltså medveten om att förmögenhetsskatten är skadlig, men varför då klämma åt småföretagare som bara vill expandera sin verksamhet?

Läs gärna Torstens kommentar på min blogg. Varför vill ni merparten socialdemokrater klämma åt småföretagare? Varför kan ni inte lyssna på Broderskapsrörelsen som vill avskaffa skatten?

Genom undantagsregeln vet ni att förmögenhetsskatten är skadlig. Och trots allt ert tal om solidaritet väljer ni att låta miljardärer slippa förmögenhetsskatt på (den absoluta merparten av) sina tillgångar, medan småföretagare kläms åt.

Varför inte avskaffa förmögenhetsskatten för 5 miljarder, vilket ungefär motsvarar ett halvt "sysselsättnings"-paket som brukar dyka upp med jämna mellanrum innan val?

Peter Gustavsson sa...

Globaljuggler: Oavsett vad du skriver så är 5 miljarder inte kaffepengar precis. Hur vill du finansiera att avskaffa denna skatt, som märkväl bara slår mot rika människor?

globaljuggler sa...

Hur avvecklandet av förmögenhetsskatten ska finansieras?

Hur enkelt som helst.

För budgetperioden, dvs 2006-2008:

Hem-PC 4,8 miljarder
"plus-jobben" 11,5 miljarder
Utbildningsvikariat 2,4 miljarder

Sammanlagt 18,7 miljarder kronor.
Förmögenhetsskatten beräknas ge sammanlagt 18 miljarder kronor till statskassan under de 3 kommande åren.

Så där, förmögenhetsskatten avvecklad för budgetperioden och jag får 700 miljoner kronor över som kan användas för att reformera fåmansbolagsreglerna eller förlänga momsinbetalningsperioden för småföretagarna.

Men det vore väl för mycket begärt att sossarna skulle genomföra en enkel skatteomläggning som gynnar det privata näringslivet och riktiga jobb.

Peter Gustavsson sa...

OK, jag förstår. Det är de långtidsarbetslösa som ska betala för att de rikaste ska slippa betala skatt på sin förmögenhet. Tiotusentals svenskar ska stanna kvar i beroende av arbetslöshetsförsäkringen i stället för att få möjlighet till att återvända till arbetsmarknaden, och detta för att befria innehav av aktier, stora fastigheter, värdefulla smycken och konst och annat från beskattning. Charmigt.

Synd på centern. Förr i världen kunde man vänta sig visst socialt patos från en centerpartist, men det är svårt att se skillnaden mellan muffarna och dig, Henrik.

Men tack ändå för att du påminner mig om varför jag är sosse och ska göra allt jag kan för att hindra er borgare från att komma i närheten av regeringsmakten!

globaljuggler sa...

Tja, vad gäller förmögenhetsskatten är jag lika osolidarisk som er osolidariska Broderskapsrörelse.

Förmögenhetsskatten driver ut kapital ur landet. Det skadar Sveriges ekonomi och konkurrenskraft. Den gör att småföretagare som vill expandera straffbeskattas.

Broderskap(s)rörelsen har sett detta. Du vägrar och använder istället en buskisretorik.

Förr i tiden ville Socialdemokraterna gynna företagande och arbetslinjen. Fast det var väl innan ni började förlita er på Mp och V förstås.

Anonym sa...

Intressant diskussion, men vad som inte nämns är att förmögenhetsskatten många gånger är frivillig. Den som närmar sig de 50 kan placera pengarna i en kapitalpension och utöver befrielse från förmögenhetskatt åtnjuta en låg avkastningsskatt. Den är faktiskt bara hälften så hög som avkastningskatten på en normal kapitalförsäkring. Många har gjrort så här och staten har inte bara förlorat intäckten från förmögenhetsskatten utan även stora delar av skatten på kapital. Jag är övertygad om att ansvariga socialdemokrater vet att förmögenhetskatten gör mer skada an de värden den drar in till statskassan. Anledningen till att den finns kvar är att detta inte är så enkelt att förklara för "vanligt" folk. Att ge vänster möjligheter att kritisera sossarna för att sänka skatterna för de rika vill man inte vara med om. Därför kommer sossarna arbeta för att den finns kvar oavsett vad broderrörelse, skatteverk och P-O Edin kommit fram till i sina utredningar. Att sänka fastighetsskatten trots att alla som begriper något om skatter är överens om att fastighetskatten bör behållas är ytterligare ett utslag av samma populitiska tänkande.