Sätt klimatfrågan i centrum för socialdemokratins vision inför 2020-talet


Ägnar nationaldagsmorgonen åt att följa utvecklingen i vårt sydliga grannland. Vad jag kan bedöma var detta den första valrörelsen i ett nordiskt land där klimatfrågan stod i centrum. Socialdemokraterna blev största parti och står nu i begrepp att forma regering med stöd av växande progressiva partier till vänster och i mitten. Dansk Folkeparti försvagas kraftigt och faller dramatiskt i mandat och inflytande.

Min slutsats av detta och av samhällsutvecklingen i stort är att om socialdemokratin ska entusiasmera och växa måste vi klara av att formulera en politik som handlar mer om vad vi är för än vad vi är emot. För jag tror att det effektivaste stället att knäcka högerextremism och högerkonservatism är att formulera en positiv vision för framtiden. 

För mig är det självklart att stommen i denna framtidsvision handlar om att klara vår tids största utmaning - att vi kokar sönder vår jordklot och riskerar utplåna framtidsutsikterna för våra barn och barnbarn. Socialdemokratin är precis rätt rörelse för att formulera hur radikala klimatåtgärder kan kombineras med social rättvisa och ekonomisk utveckling.

Och idag är det nog uppenbart för de allra allra flesta att klimatpolitiken inte är ett hinder för en god ekonomi, utan en förutsättning i en tid där hela samhället söker fossilfria och klimatsmarta lösningar. Vi behöver dramatiskt öka våra investeringar i järnväg och kollektivtrafik, i klimatanpassningar av bostäder och energisystem och i att underlätta omställningen till fossilfria bilbränslen.

Jag vill se en socialdemokrati som besjälas av dessa perspektiv och använder sin opinionsmässiga tyngd till att sätta klimatfrågorna i centrum för den politiska debatten under de år som kommer. I retorik, i praktisk politik, i idémässig utveckling. För i den tid vi befinner oss är vår röda dröm grön.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag