söndag, maj 03, 2009

Röda tal, grå vågor, blå vågor

Första maj i Uppsala var en fantastisk upplevelse. Solen lyste över oss demonstranter när vi ropade såväl gamla trotjänare bland slagord som purfärska slagord i stil med "Största varslen sen Hedenhös - gör regeringen arbetslös", "Ropen skalla på gator och torg - mer till kommunen/skolan/vården från Anders Borg" och "Varsla Littorin - rösta med Sahlin". Mötet på Vaksala torg var jättebra, med Rikard Wolff som den stora stjärnan med ett mycket personligt och mycket politiskt tal. Och så hade vi fest på Flustret efteråt med god mat, en bra trubadur och inte minst mycket glada människor. Arbetarrörelsen i Uppsala är på gång!

För min del har året så här långt varit splittrat mellan internt partiarbete, kommunpolitik, föreläsningar här och var i olika ämnen och inte minst med skrivande. Som vanligt när jag försöker hålla tiotals bollar i luften samtidigt blir bloggandet lite lidande. Men nu börjar en del saker jag jobbat med komma ut i ljuset.

I morgon måndag 4 maj lanseras antologin "Den grå vågen" - presenterad av redaktören Katrine Kielos här - med ett seminarium på ABF-huset i Stockholm klockan 18.00. Boken har redan uppmärksammats och har varit med och inspirerat till en artikel samt till omslagsbilden i senaste Fokus (bilden ovan, artikeln här). Min artikel - som jag skrivit tillsammans med Jonas Nygren - handlar om att det är dags att slå upp portarna och öppna upp partiet. Boken, som är en hyllning till den långsamma och strävsamma reformismen, till det grå i politiken och till att leta efter den minsta gemensamma nämnaren för att bygga de långsiktiga koalitionerna, vill bidra till ett samtal om var socialdemokratin bör gräva just nu. För det röda i politiken - glöden, entusiasmen, kampen som uttrycks på första maj - måste kombineras med den grå praktiken om visionerna ska kunna bli verklighet. Den bild av den socialdemokratiska reformismen som Günter Grass beskrivit som en snigel med sugfoten fast förankrad i verkligheten och känselspröten spelande mot den framtid som den i sakta mak är på väg mot.

Om den bok som lanseras på måndag handlar om en grå våg, så handlar den bok som lanseras den 27 maj klockan 18.00 på Tvålpalatset vid Mariatorget i Stockholm om en blå våg. Mörkblå, faktiskt. "Sälj hela skiten eller hur privatiseringarna raserar den gemensamma välfärden" handlar om den privatiseringsvåg som svept över världen de senaste 20-30 åren och som förändrat vårt land i grunden. De som skrivit boken tillsammans med mig heter Josefin Brink, Jens Ergon och Kent Werne. Boken har redan en hemsida här där det går att beställa hem den och där vi så småningom kommer lägga lite extramaterial.

1 kommentar:

kallskänkan sa...

Nej men titta! Du har ju också en blogg. Här ska det läsas!