Ett bra lag och en bra lagledning




Nu är det officiellt. Om valberedningens förslag antas av representantskapet om en vecka så har Socialdemokraterna i Uppsala en ny ledartrio som tar över som kommunalråd vid en rödgrön valseger i nästa års val.

Marlene Burwick, Erik Pelling och Ulrik Wärnsberg. Jag tänkte säga några ord om mina personliga erfarenheter av dem:

Marlene Burwick har jag lärt känna som ganska ung SSUare, då hon var studentförbundare. Jag har alltid upplevt Marlene som en öppen människa - lätt att prata med. Hon har sysslat med landstingspolitik de allra senaste åren, men vi har haft tillfälle att jobba tillsammans tidigare med bland annat arbetarekommunens studier och det har alltid varit trevligt. I ledartrion tror jag att Marlene kan bidra med sitt öppna och lyssnande ledarskap, sin långa erfarenhet från politik på alla nivåer och med det vård- och landstingsperspektiv som hon fått under de senaste åren som ofta saknas när besluten ska fattas i kommunen.

Erik Pelling är den kandidat jag känt längst. Ja, han är faktiskt den jag känt längst i hela arbetarrörelsen. Det var han som ringde i juni 1993 och försökte få den alldeles nyblivna SSU-medlemmen Peter Gustavsson sexton år att hänga med klubben på resor - dels till ungdomsförbundets kongress i Kalmar och dels på kanothajk. Vettskrämd som jag var sa jag naturligtvis nej till båda förslagen, men jag kom på möte i augusti och jag och Erik har varit vänner och kamrater sen dess. Han har alltid haft ett brinnande engagemang för internationell solidaritet och miljöfrågor - ett engagemang som smittat av sig också på mig. Erik är idag kanske den socialdemokratiska kommunpolitiker i Uppsala som är bäst på att synas och höras i media, och har byggt upp ett starkt förtroende inom partiorganisationen för sitt långa och hängivna engagemang.

Ulrik Wärnsberg har jag inte känt lika länge som de övriga två. Men när vi väl fick tillfälle att lära känna varann, kom jag att gilla honom skarpt. Ulrik är först och främst en ideolog, med ett starkt idépräglat perspektiv på de frågor som kommer upp i kommunpolitiken. Han kan hålla långa, faktaspäckade och lysande föredrag kring de flesta frågor, med styrkan av en god förankring i de socialdemokratiska idéerna och sina stora professionella kunskaper i samhällsekonomi. Ulrik är också en mycket ödmjuk människa, med en stor förmåga att lyssna och ta till sig andras uppfattningar. Ulrik bottnar politiskt i det sena 70-talets och det tidiga 80-talets levande idépolitiska debatt inom SSU, och det märks på hans sätt att tänka och argumentera att han fortfarande processar hur man bäst förenar idéerna om självförvaltning inom offentlig sektor med behovet av att försvara välfärden mot de nyliberala angreppen. Jag ser fram emot hur denna tankeprocess kan få praktiskt utlopp i framtiden.

Sammantaget är detta ett väldigt bra lag och en väldigt bra lagledning för den socialdemokratiska gruppen i Uppsala kommun. En ny generation tar plats - en generation van vid ett öppet och lyssnande ledarskap och en öppen relation till medier och andra rörelser. Valberedningens förslag visar också på att man valt att lyssna på medlemsopinionen i partiet. Marlene var den kandidat som fick klart flest nomineringar till finanskommunalråd, och Erik och Ulrik var om jag förstår det rätt de två personer som hade flest nomineringar efter henne. Det tyder också på att laget har en stark förankring i rörelsen.

Jag vill också passa på att tacka alla dem som visat mig sitt stöd genom att nominera mig till posten som kommunalråd. När min egen förening tillfrågade mig i somras om jag ville kandidera hade jag aldrig trott att jag skulle ha en chans att bli kommunalråd. Men sedan strömmade nomineringarna in och om jag förstått det hela rätt var jag den person efter de tre som valdes som fick flest nomineringar. Allra särskilt vill jag tacka fackföreningsrörelsen i Uppsala, som valde att ställa sig bakom mig och helhjärtat backa upp min kandidatur. Det känns väldigt hedrande.

Den nya ledartrion ska utses på arbetarekommunens årsmöte på måndag den 9 mars. Sedan inleds den långa valrörelsen. Vi har ett bra och genomarbetat kommunalpolitiskt handlingsprogram, nu väljer vi de som ska gå i första ledet för att driva igenom det. Idag känner jag mig mycket mer hoppfull om en rödgrön valseger i Uppsala.

Kommentarer

Anonym sa…
Ja du tråkigt och ospännande. Gamla SSU:are som gått den klassiska S-vägen. Inget fel med det men fruktasvärt förutsägbart. Inget oväntat... ingen landsbgyd, ingen förort ingen med annan bakgrund. Tryggt och lagom.

Gäsp
Hej Anonym!

Man kan alltid ha synpunkter på alla förslag och konstellationer, men för mig och de flesta i partiet känns det här nytt och fräscht.

Marlene är uppvuxen i Sala och Ulrik har bott större delen av sitt liv i Gottsunda, så de "kvoterna" täcks i konstellationen, men du har rätt i att ingen av kandidaterna har en regelrätt facklig bakgrund och att vi kunde ha en bättre avspegling av det mångkulturella Uppsala. Man kan inte få allt.
Anonym sa…
Anonym: Det som du lite nedsättande kallar "den klassiska s-vägen" är engagemang i folkrörelsen under flera års tid. Det ska varken högerspöken eller sektvänstertokar se ner på. Om du tillhör någon av dessa gruppar vet jag inte.
De jag gäspar högst åt är dryga besserwisser-typer i de ovan nämnda kategorierna. Min irritation är inte riktad mot dig annat än om du tillhör kategorierna.

Populära inlägg i den här bloggen

De tio årstiderna - En diktsamling

Vi har så lite tid - och livet drar förbi

Jag blir (s) gruppledare i kulturnämnden