onsdag, januari 18, 2006

Varför EU-anpassa om Norden är bättre?

I partiledardebatten i riksdagen medgav Fredrik Reinfeldt att det går bra för Sverige, men sade att samma sak gäller alla nordiska länder, oavsett om de har borgerliga eller socialdemokratiska regeringar.

Men Reinfeldt smiter ju från frågan. De nordiska länderna har ett och samma samhällssystem - uppbyggt av starka socialdemokratiska regeringar under efterkrigstiden - och ingen borgerlig regering har hittills lyckats slå sönder grunderna för den nordiska modellen fast de försökt. Moderaternas mål är ju tydligt - de vill sänka skatterna till EU-snittet och därmed undandra 250 miljarder från den offentliga sektorn.

Varför ska vi EU-anpassa den svenska välfärden om Norden funkar bättre?

8 kommentarer:

Kerstin sa...

Bra för vem ska man kanske fråga sig!

Anonym sa...

Han mumlade om att det går bra för dem som redan har det bra - mindre bra för dem som står i ett ständigt bidragsberoende och utanförskap.

Anonym sa...

Socialdemokratin kan bygga och alternativen kan bara rasera och inte ens det klarar de av.

Erik Laakso sa...

Det är därför vi måste bli mer offensiva med budskapet om den rätta färdvägen, nämligen att Norden-anpassa EU istället för tvärtom. Vårt välfärdssystem förtjänar spridning ut över kontinenten. Det är där relevant EU-kritik bör ligga, och var det inte det vi sa 1994, att vi ska påverka EU?
Mvh
www.eriklaakso.nu

Peter Gustavsson sa...

Norden-anpassa låter som en utmärkt idé.

Och till Kerstin: Sverige går mycket bra ekonomiskt, bland anant tack vare vår solidariska samhällsmodell. Sedan är jag helt överens med dig om att denna tillväxt borde tas bättre tillvara för att öka rättvisan och minska de sociala klyftorna. Det sker för lite för långsamt, men nu är vi på rätt väg efter 80- och 90-talets snedsprång.

Kerstin sa...

Jo tack Peter:
Jag vet att Sverige går bra just nu, fast vi är många som inte märker något av den saken och somliga av oss upplever det rakt motsatta. Det är, precis som du också påpekar, det som är felet och ett mycket allvarligt fel.

KAS sa...

Visst går Sverige bra och visst lyckas socialdemokraterna betala räntorna på den enorma statsskuld som 9 år av borgeligt styre dragit på oss men likt väl visar trenden nu på ett maktskifte.
KAS

Nu får ni ligga i socialdemokrater för prognosen visar fortfarande på borgarseger
http://bloggarna.se/webedit/ace/aa.asp

Kerstin sa...

Hallå Peter!!!
Vakna nu, jag saknar din röst i bloggosfären :-)