torsdag, juni 26, 2008

Kom inte och säg att bloggen är död!

Påståendet att bloggen är död har haft en förmåga att återkomma då och då i debatten, till följd av att enskilda personer som fått andra forum att föra fram sina åsikter på slutar blogga. Men nu tror jag faktiskt att debatten om bloggens död är död, om inte för evigt så för en lång tid framöver.

Bakgrunden är naturligtvis debatten kring FRA-beslutet, där hela den digitala sfären mobiliserades till ett försvar för den personliga integriteten. En mäktig allians bildades av bloggare från vänster till höger - en allians som varit i vardande i flera år genom det samarbete som skett mellan Ordfront och Timbro kring kampen mot övervakningssamhället. Denna allians stöddes helhjärtat av journalister och mediebolag som såg källskyddet som hotat.

Jag är ganska övertygad om att regeringens seger genom fulspelet i riksdagen i förra veckan kommer att framställas i historieböckerna som en Pyrrhusseger. Den kraftiga mobiliseringen som skett inför FRA-beslutet innebär att de som vill stärka den personliga integriteten nu tagit initiativet. Och vi (jag skriver vi därför att jag delar uppfattningen, även om jag själv inte bidragit till denna mobilisering mer än högst marginellt) har ingen lust att släppa det.

Man ska naturligtvis inte ta ut några segrar i förskott, men min ryggmärgskänsla säger mig att framtiden tillhör den personliga integriteten. Den period som inleddes den 11 september 2001 går mot sitt slut. Jag tror att vi befinner oss mitt uppe i ett globalt opinionsskifte där Sverige har alla möjligheter att ta täten. Och i just denna fråga kan vänstermänniskor och ideologiska liberaler hitta varandra.

FRA-striden har också fört det goda med sig att mitt eget parti börjat nyktra till i de här frågorna. Omröstningen i riksdagen i förra veckan innebar döden för begreppet "Bodströmsamhället". Förhoppningsvis kan nu initiativet Sossar mot Storebror leda till att debatten fortsätter röra sig i rätt riktning. Det handlar om integritet, mänskliga rättigheter, övervakning och stegen mot storebrorssamhället, men initiativet andas också ett nytänkande kring frågor kring fildelning och bredbandspolitik (digital allemansrätt).

Och min egen blogg är precis lika lite död som bloggen i allmänhet. Jag började blogga i juli 2005. Sedan dess har mitt bloggande sannerligen upplevt toppar och dalar. Det finns perioder då jag skrivit fler inlägg om dagen medan jag andra perioder (som under maj och juni 2008 exempelvis) knappt skrivit alls. Svängningarna beror till stor del på min egen arbetsbelastning, men självklart också på grad av inspiration att skriva och om det finns viktiga saker att skriva om. Så alla som undrat/beklagat sig över min relativa digitala frånvaro de senaste månaderna - det finns ingen anledning till oro. Här är jag!

Så till avdelningen lästips - läs den första delrapporten i Arbetarrörelsens Ekonomiska Råds låginkomstutredning (pdf). Rapporten visar hur klyftorna i Sverige ökat de senaste åren. Utredningen tvingar socialdemokratin att leverera ett svar - hur ska denna utveckling brytas och vändas? Det blir den centrala frågan för debatten inför den socialdemokratiska partikongressen och valmanifestet. Och det går alldeles utmärkt att skriva ut rapporten och läsa den i hängmattan/i hammocken/på en filt i en park...

4 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Hej Peter! Kul att du inte har avlivat bloggen i alla fall. Alltid roligt att se vad "konkurrenterna" i Uppsala håller på med.

Du har väl inte heller missat att Centerpartiet också motarbetar sin egen partiledning i FRA-frågan?

Centeruppropet.se kan du läsa mer. (eller på min blogg)

Andrs Nilsson sa...

Om det är för att du är snäll eller för att du är .... det skall jag låta vara osagt, men påståendet att klyftorna ökat de senaste åren så är det nog en sanning med modifikation, de ökade under de tio åren när vi själva satt i regeringen, med den verkligt stora lönegapstoppen under åren 2001-2006. SCB är hänsynslöst uppriktiga på den punkten. Det är utmaningen. Bevare oss för restaurationen! Du som är ekonomishistoriker borde läsa Antonio Gramsci. Han har något att lära oss på den punkten.

Peter Gustavsson sa...

Lake: Skillnaden mellan centeruppropet och sossar mot storebror är att ert upprop faktiskt motarbetar sin egen partiledning i FRA-frågan...

Anders: Helt rätt, klassklyftorna har ökat kraftigt under de senaste åren under tiden som (s) suttit vid makten. Det är den bakomliggande förklaringen till valförlusten. Och klarar vi inte av att formulera en politik för att öka jämlikheten har arbetarrörelsen inget existensberättigande.

Havsglimten sa...

Äntligen en sosse till som förstår varför ni förlorade valet.:)