söndag, december 13, 2009

Köpenhamnsdemon - No Planet B

Jag har ägnat helgen åt att uppleva den stora demonstrationen i samband med klimattoppmötet i Köpenhamn. Omkring 100 000 personer gick från Christiansborgs slottsgård till toppmöteslokalerna i Bella Center för att sätta press på toppmötesdeltagarna att få till stånd ett bindande avtal för att stoppa klimatkrisen.

Det var en fantastisk manifestation, en upplevelse jag kommer leva på länge. Människorna, slagorden, musiken, entusiasmen, energin fyllde mig med hopp och glädje. Trots att de många timmarnas vandrande i decemberkylan med en förkylning i kroppen kanske egentligen inte var idealiskt. Men är man politisk turist så är man - jag har upplevt åtskilliga stora toppmötesdemonstrationer, sociala forum och valrörelser i andra länder, och den här kunde jag helt enkelt inte missa...

Demonstrationen var fylld av glädje och kreativitet - och tåget levde utan problem upp till Emma Goldmans gamla devis att "If I can't dance to it, it isn't my revolution". Greenpeace hade en gigantisk snögubbe, det fanns en tomte som hävdade att Rudolf inte kan ta sig fram för att det är så lite snö och åtskilliga demonstranter promenerade omkring i isbjörnskostymer. I tåget dansades det mycket och ofta och högtalarbilar spelade musik som höjde temperaturen - något som behövdes i detta hundratusenmannatåg i Skandinavien i december som protesterade mot att det blir VARMARE. Mot slutet, när solen gått ner och bara gatljusen lyste upp vår väg, var det nattklubbsstämning i den del av tåget jag gick.

På slagordsfronten fanns höjdare som "Nature doesn't compromise", "Planet not profit", "Change the politics not the climate" och min favorit "There is no planet B". I den rödare delen av detta grönröda tåg fanns en Marxdocka som deklarerade att "It's the economy, stupid". Belgiska bilarbetare demonstrerade för en grön omställning och de danska socialdemokraterna sjöng Solidarity Forever tillsammans med representanterna från världens socialdemokratiska och socialistiska ungdomsförbund.

Jag passade på att demosurfa en del - jag stod på en plats och uppleva hur tåget gick förbi mig för att uppleva de olika delarna av detta mångfasetterade tåg med urbefolkningar, miljöorganisationer, rödgröna partier, fackföreningar och allehanda organisationer av många olika slag. Och jag slogs av hur många danskar som stod vid sidan av tåget och leende såg på. Klimatfrågan engagerar och det finns en stark folklig uppslutning för att nu är det dags att gå från ord till handling.

6 kommentarer:

John Apse sa...

Några 100.000 var det inte.
Du kanske såg dubbelt?

Många var dessutom kriminella
element och var man inte det så
var man miljöromantiker.

Det tryggar vi ingen välfärd med.

Jag hoppas du får en väckarklocka
i julklapp så att du vaknar från
miljöbluffen.

Peter Gustavsson sa...

Svenska medier verkar ha fokuserat på att skildra våld. För oss som var där - hundra tusen enligt demonstrationsledningen - var det en folkfest för vår planets överlevnad. Det är sådant som krävs om vi ska trygga vår välfärd.

herman sa...

Ha ha ha, kriminella element. Sjukt roligt.

Önskar jag varit där, men det fick bli Åsa och Wanja på medis istället.

Kerstin sa...

Men ett vidrigt polisvåld fick en hel del människa uppleva, trots att det tydligen inte var mycket våld från demonstranternas sida. Sån tur du hade Peter.

Johan Apse:
Du vet inte vad du talar om, varken vad gäller de demonsterande eller klimathotet.

Anonym sa...

Bara en fråga:flög du dit?

Peter Gustavsson sa...

Nej, till Köpenhamn går det alldeles utmärkt att åka landvägen. Jag åkte buss och Öresundståg.