En budget är en budget är en budget

Så där ja! Nu har Sverige en budget. Och en majoritet av de gömda barnfamiljerna ska få stanna - ett steg i rätt riktning i alla fall. Jag tycker att det är fantastiskt att vi efter femton års utveckling mot en mer och mer restriktiv flyktingpolitik vänt på skutan, genom ett starkt engagemang utanför och inuti riksdagen.

Valet kryper allt närmare, och diskussionerna kommer att fortsätta om att skapa en rödgrön koalition.

Kommentarer

Dico, jag förstår vad du menar men jag tycker att du - liksom många andra i den här debatten - missar en avgörande poäng.

Visst är s och mp oense i vissa frågor. En sådan fråga är arbetsrätten - även om väldigt många miljöpartister inklusive i runda slängar 40 procent av deras senaste partikongress är mot de LAS-förändringar man drivit igenom. En annan är flyktingfrågan, där jag liksom SSU och många andra socialdemokrater delar mp:s uppfattning att en amnesti hade varit rimligt i detta läge när man byter system.

Men varför gör mp dessa "piruetter"? När det gäller arbetsrätten är det helt klart - det är inte en del av samarbetet och därför är de inte bundna att samarbeta med s i frågan. Om vi vill slippa ha uppgörelser mellan mp och borgerligheten i arbetsrättsfrågan är lösningen enkel - släpp in mp i regeringen. De skulle ALDRIG välja att prioritera denna fråga som villkor för en regeringsmedverkan, som sagt är mp mycket splittrade när det gäller detta.

Vad gäller flyktingsamnesti drev mp frågan därför att det fanns en stark opinion i landet och det finns en frustration inom mp över hur samarbetet fungerar. Det är inte förvånande. Jag är fullständigt övertygad om att budgetförhandlingarna förenklas avsevärt om v och mp sitter i regeringen och har en del av det kollektiva ansvaret. Vi lär oss att förstå varandra, vi hittar samsyn, det blir förhoppningsvis en sammansvetsad regering med en gemensam vision. Och det finns inget utrymme att frifräsa på det sätt vi kunnat se nu.

Jag tror att minoritetsregerandets tid är över. Det är dags för en rödgrön koalition!

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag