Jalla jalla - papper åt alla!

I dag demonstrerade mellan 500 och 1000 uppsalabor för en amnesti för gömda flyktingar. Manifestationen var den bredast tänkbara - rapparen Storsien och proggarna i Den förlorade generationen samsades med ärkebiskop KG Hammar och folkpartistiska och moderata amnestiförespråkare i talarstolen. I demonstrationståget fanns en sambaorkester med jättetrummor som skapade den där sköna känslan av karnevalståg mitt i slagord som "jalla jalla - papper åt alla" och "den som flyr har inget val - ingen mänska är illegal".

"Världens grymmande biskop" KG Hammars tal var väldigt bra - han utgick från de konventioner om rätten till en fristad vid fruktan för förföljelse Sverige skrivit under. Han beskrev hur asylpolitiken steg för steg rört sig mot att hindra människor från att komma in, något som de senaste åren mobiliserat ett motstånd. Det är också detta som ligger bakom rättssäkerhetsreformen att föra in asylbesluten under domstolarna. Men om rättssäkerheten varit så dålig tidigare - varför inte nu städa upp efter de tidigare åren genom att ge amnesti åt dem som är så rädda för att återvända att de gömmer sig här?

Dagens manifestation - som också ägde rum på 25-30 andra platser i landet - var en mäktig mobilisering för solidaritet och rättvisa. Den är ett bevis för att det går att få folklig uppslutning för en mycket rättfärdigare asylpolitik. Förhoppningsvis får den ett stort genomslag, inte bara i riksdagen nästa vecka utan också i den kommande tidens asyl- och integrationsdebatt.

Kommentarer

Marta Axner sa…
Fler bilder finns hos mig:
http://martaaxner.blogspot.com/2005/09/demonstration-i-solskenet.html

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag