DN:s kampanjavdelning tjänar på borgarnas budget

Idag kunde vi som fortfarande prenumererar på den borgerliga maktalliansens kampanjblaska Dagens Nyheter läsa rubriken "Metallare vinnare på borgerlig budget". Förväntansfullt bläddrar man igenom tidningen i tron att man skulle få se en grafik med beräkningar av hur en metallarbetares ekonomi påverkas av borgarnas budgetalternativ. Men inte då!

DN:s huvudrubrik är fullständigt missvisande. Den artikel den hänvisar till, en debattartikel av De Fyras Gäng, innehåller inga nyheter alls. Artikeln innehåller en nedbrytning av de tidigare redovisade skattesänkningarna, som talar om vad en förskolelärare, en sjuksköterska och en metallarbetare tjänar på skattesänkningarna. Däremot berättar maktalliansen ingenting om hur Bankerydsprogrammets nedskärningar påverkar samma personer.

Vi får inte veta hur mycket förskoleläraren, sjuksköterskan och metallarbetaren måste betala i högre a-kasseavgift, dyrare trafikförsäkring och minskade avdragsmöjligheter för exempelvis resor och dubbel bosättning. Inga besked kommer om prislappen för avskaffad avdragsrätt för fackavgiften - och vi får bara anta att arbetsgivarna kommer få fortsätta göra avdrag för avgiften till Svenskt Näringsliv. Vi får inga uppskattningar för värdet av det sämre försäkringsskyddet vid arbetslöshet och sjukdom. Och så vidare. Ingenstans i artikeln redovisas hur en metallarbetare skulle tjäna på borgarnas budget.

Artikeln från De Fyras Gäng är upprörande av andra orsaker också. De redovisar att deras skattesänkningar kan ge 50-100 000 nya jobb, men de talar inte om hur många jobb som försvinner genom deras nedskärningar och genom den ökade osäkerheten i ett samhälle med svagare social trygghet. Att trygga människor vågar satsa nytt är något högern aldrig förstått.

Det är därutöver nästintill hyckleri när de borgerliga partiledarna bara någon dag efter att de kritiserat den rödgröna budgeten för ha för lågt budgetöverskott går ut i vidlyftiga löften om mer pengar i plånboken. Om de ska ha någon trovärdighet i sin inledande kritik mot regeringens budget måste de lägga budgetalternativ med långt fler nedskärningar än de som redovisades i Bankeryd - särskilt som de redan backat från delar av sitt förslag om dyrare trafikförsäkring.

DN:s rubriksättning denna morgon är ytterligare ett skrämmande tecken på hur svensk journalistik håller på att förvandlas till kampanjjournalistik. Dagens Nyheter ligger snart inte den brittiska pressen långt efter i partiskhet också på nyhetsplats och i rubriksättning.

Även publicerat på Motallians.

Kommentarer

Anonym sa…
Utmärkt artikel Peter. Vore kul att se Metallarbetarens respons också.
Anonym sa…
DN har inte varit seriös de senaste 15 åren. Den tidningen urartade redan i början av 90-talet - då slutade jag köpa den, jag som jag ändå är uppvuxen med DN. Den var så ful i invandrarfrågorna att jag inte stod ut med den längre.
Anonym sa…
Citat från DN Debatt:
"Genom det här räkneexemplet vill vi inte ge något löfte om nya jobb - den typen av löften kan inte politiker ge"

Dom säger ju i samma artikel att löften om nya jobb kan politiker inte ge så visst är dom härligt logiska

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag