Fegt taktiserande om jämställdheten

I går skrev jag en riktigt kremlologisk (om hur det funkar i de slutna styrelserummen, inte läran om svampar) kommentar på Rebellas blogg. Jag skrev att partistyrelsens nej till individualiserad föräldraförsäkring kan vara taktik för att få med sig både konservativa och radikaler efter ett förväntat nederlag på kongressen.

Men jag skrev inte vad jag själv tycker om den taktiken. Jag tror den är stenkorkad. För som Marta skriver är marken beredd för en individualiserad försäkring, också LO är med på den "isländska lösningen". Genom att säga nej nu gör man radikalerna besvikna, och om partistyrelsen förlorar på kongressen kommer partiets linje vara oklar eftersom alla vet att Göran var mot från början.

Opinionsbildningen för en individualiserad föräldraförsäkringen är inte den svåraste sak i världen. Om socialdemokratin är tydlig och har de flesta opinionsbildare med sig kommer vi snabbt kunna vända opinionen - gick det med registrerat partnerskap är detta ingen match. Om vi vågar stå upp för den individualiserade föräldraförsäkringen spelar det stor roll för mobiliseringen av våra valarbetare.

Och inte minst innebär en individualiserad föräldraförsäkring att vi kan göra något åt de patriarkala strukturerna i familjen och i arbetslivet. Varför begrava ett bra förslag som kan göra skillnad för människor i utredningsmaskineriet igen när det är redo att driva igenom det?

Nu får vi göra vårt jobb allihopa och se till att rätta till partistyrelsens misstag på partikongressen!

Kommentarer

Magnus sa…
Men har man folket med sig?
Anonym sa…
Magnus -
Enligt den oppinionsundersökning man brukar hänvisa till i de här sammanhangen har man nog inte det. Över 80 % lär tycka att familjerna ska bestämma över fördelningen själva. Men ska man verkligen nöja sig med att föreslå bara det man redan har folkets stöd för? Vilken slags vissionär politik driver man på det viset? Om man de facto tror att strukturer av detta slag måste förändras "med hårdhandskar" eftersom folk faktiskt inte förmår att se hur fast de sitter, då måste man väl få vara lite djärv? Lite ideologisk!

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag