Ja vi elsker dette landet

Vi må skape for å ha noe å dele. Og er vi gode til å dele, blir vi også bedre til å skape. God utdanning til alle, sterke offentlige velferdstjenester og likestilling mellom kjønnene bidrar til verdiskaping i samfunnet. Den skandinaviske modellen innebærer at både menneskenes velferd og bedriftenes konkurranseevne er i verdenstoppen. Det skal vi ta vare på. Og det skal vi bygge videre på.

Det är ett litet utdrag ur den regeringsförklaring som Jens Stoltenberg läste upp i norska stortinget i går, som är utformad utifrån den politiska plattform de tre regeringspartierna utformat tillsammans. Regeringsförklaringen innehåller mycket viktigt och bra, men den i min mening starkaste visionen är denna:
Det skal ikke være fattigdom i verdens rikeste land. Regjeringen vil legge fram en helhetlig plan for å avskaffe fattigdom i Norge.
Norge antar målet att vara det första land i världen som avskaffar fattigdomen. Detta är den nordiska välfärdstraditionen från det starka samhällets tid när den är som allra bäst - i ett samhälle som växer och moderniseras ökar också människors förväntningar på vad vi ska åstadkomma gemensamt. I ett rikt samhälle där arbetarrörelsen spelar en stor roll accepterar inte medborgarna längre fattigdomen. Fattigdomen fördrages bara med jämnmod när samhället präglas av knapphet.

Vi har möjlighet att avskaffa fattigdomen - låt oss göra det! Göran Persson, antar du utmaningen? Vi är stolta men inte nöjda, remember? Göran bör också fundera vidare på rödgrön koalition, som jag skrivit om tidigare.

Den nya norska regeringen består av 11 EU-motståndare och 8 EU-förespråkare, vilket i stort motsvarar synpunkterna i den norska befolkningen som helhet. I regeringen ingår kulturminister Trond Giske, som blev ordförande när AUF förändrades i en ny riktning 1992, och fiskeriminister Helga Pedersen som också varit aktiv i AUF och som länkar till Michael Moore på sin hemsida. Sosialistisk Venstrepartis ordförande Kristin Halvorsen blev finansminister och Senterpartiets Åslaug Haga blev kommun- och regionalminister. Jag har skrivit en längre artikel om bakgrunden till det rödgröna samarbetet som finns här.

Senaste nytt om den nya regeringen är att AUF:s ordförande Gry Larsen blivit rådgivare till utrikesministern. Det innebär att Martin Henriksen övertar det dagliga ansvaret i AUF. Det var redan klart att tidigare AUF-ordföranden Eva Kristin Hansen och flera andra unga socialdemokrater kommit in på stortinget, och nu när Jens Stoltenberg blivit statsminister ersätts han på stortinget av Truls Wickholm.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

Dags för en ärlighetsrevolution

Ett anspråksfullt förslag