Scenen är riggad för borgerlig splittring

Den borgerliga regeringens första hundra dagar är över och vi kan se två resultat i opinionen:

- Den rödgröna oppositionen vann övertaget i opinionen rekordsnabbt när det framgick vilka effekter den borgerliga politiken får.
- Moderaterna växer på de borgerliga småpartiernas bekostnad, inte minst i dagens Demoskop.

Båda dessa faktorer bidrar till att skapa oro i det borgerliga lägret. Allra mest bidrar det till att personer inom de tre borgerliga småpartierna som ogillat högersvängen till följd av alliansbildningen börjar vädra morgonluft.

Idag kritiserar Cecilia Wikström (fp), Uppsalabo och vice ordförande i riksdagens kulturutskott, de indragna statsbidragen till scenkonsten. Efter att avtalet med public service rivits upp, museerna avgiftsbelagts och kulturlivets villkor försämrats kraftigt genom de försämrade a-kassereglerna tycks riksdagens ledande borgerliga kulturpolitiker ha fått nog av nyliberalerna i regeringen.

I det här läget är det viktigare än någonsin med en tydlig och skarp oppositionspolitik, där socialdemokratin sätter upp tydliga förslag och visioner för ett annat Sverige. Oppositionspolitiken måste föras i de politiska organen och i media, men minst lika viktigt är att mobilisera på gator och torg, i bostadsområden och på arbetsplatser. Det placerar regeringen på defensiven och gör systemskiftet allt svårare att genomföra. Under tiden bygger vi folkrörelse och gör oss förberedda för en ny social reformperiod.

Kommentarer

Huvudet på spiken Peter!
Ulf Bjereld sa…
Jodå - visst kommer de borgerliga partierna att uppvisa ökad inbördes splittring under mandatperioden. Men till valet 2010 kommer de sannolikt att lyckas sluta leden. Allt annat blir en oväntad bonus för socialdemokraterna.
Ulf, du var för blygsam för att skriva att du skrivit en bra debattartikel i frågan:

http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article209999.ece

Och på din blogg har du en klockren analys:

"Problemet för de tre små borgerliga partierna är att det riskerar att bli fel hur de än gör. Om de profilerar sig emot de stora moderaterna kommer socialdemokratin att kunna peka på borgerlig splittring och regeringspartiernas oförmåga att komma överens. Om de i stället väljer att sitta still i båten och inte profilera sig emot moderaterna kommer de att marginaliseras i debatten och riskera att allt starkare känna det obehagliga flåset av fyraprocentsstrecket i nacken."
Hej Peter, vill inte verka petig, men pga valresultatet kanske du ska ändra min titel :-) Jag var förvisso inte kommunalråd innan heller (utan innehade den sexiga titeln Heltidsarvoderad förtroendevald). Men nu är jag i opposition, dvs arbetslös - eller som Maud skulle sagt: jag har klivit ut i utanförskapet. Fast det är inte riktigt sant - nu hoppar jag modigt ut i studentlivet, till lärarhögskolan. Efter 20 år i arbetslivet och med ett löfte till mig själv att aldrig mer bli elev, så har jag nu ändrat mig. Det var en lång kommentar för ett enkelt ärende. Kram Nathalie
fredrik sa…
Mitt tips är att vi 2010 får se en borgerlig valallians. Förmodligen med 4 parallella listor.
Kirrat, Nathalie!

Populära inlägg i den här bloggen

Ros och ris åt Socialistiskt Forum

De tio årstiderna - En diktsamling

Industrisamhällets problem